Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 9.7.2014

Leállt a szonda Pungesti-en, nincs is palagáz?

szonda

Állítólag hiábavaló volt a Chevron erőszakos palagáz-kalandja Pungești-en, a Greenpeace-akció után egy nappal ugyanis a vállalat leállította a fúrásokat.

A hírt az Adevărul napilap közölte, a Chevron egy hivatalos közleményére alapozva. Holott a vállalat előzetesen azt hangoztatta, hogy három hónapig fognak a térségben fúrni és 4000 méter mélységre kívánnak lejutni, a munkálatok két hónapig tartottak, és megálltak 3000 méternél.

A közleményt egy nappal azután adták ki, hogy 25 Greenpeace-aktivista láncolta magát a szondát körülvevő kerítésekhez, és blokkolták le ez utat órákon keresztül. „A Chevron bejelenti, hogy a Vaslui megyei Siliștea falu melletti próbafúrások lezárultak. A 2014 májusában elkezdődött munkálatok minden biztonsági előírást betartottak, és probléma nélkül zajlottak le. A Chevron jelenleg a fúrási munkálatok és a szonda által végzett geofizikai munkálatok során szerzett információkat elemzi, hogy felmérje a terület természetes gáztartalékait” – írja a közlemény.

A napilap nem hivatalos információkra hivatkozva azt állítja, a vizsgálatok első adatai nem mutatják palagáz jelenlétét a talajban. A szonda 650 méterre helyezkedik el Siliștea, és 950 méterre Pungești falutól, az általa felmért terület pedig 20 298 négyzetméter.

Reménykedhetnek tehát a környezetvédők, akik tavaly év végétől folyamatosan tiltakoznak az amerikai nagyvállalat tevékenysége ellen, adott ponton mintegy félezren vonultak lebontani a vállalat által felhúzott kerítést (helyszíni riportunkat itt olvashatja), több helybéli pedig éhségsztrájkba kezdett. Az ország több pontján szerveztek azóta szolidaritástüntetéseket.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!