Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 7.7.2014

Greenpeace-aktivisták torlaszolták el az utat Pungesti-en

greenpeace

25 Greenpeace-aktivista torlaszolja el az utat ebben a pillanatban is a Vaslui megyei Pungești-en, a Chevron által felállított szonda bejáratánál. A hét országból érkező aktivisták „Anti-Chevron karanténzónát” állítottak fel.

A román, magyar, osztrák, cseh, lengyel, szlovák és német aktivisták békésen tüntetnek a szonda körül, nem engednek bemenni senkit, és azt kérik, tiltsák be a palagáz-kitermelést. Élőláncot alkottak, és odaláncolták magukat a kerítéshez, ezért a hatóságok egyelőre nem tudnak velük mit kezdeni. Tábláikon „Nem kérünk palagáz-kitermelést!”, „Legyen vége az erőszaknak Pungești-en” feliratok olvashatóak.

A Chevron áprilisban állította fel az első szondát, annak ellenére, hogy a helyiek több hónapja tiltakoznak ellene. A vállalat újabb szondákat tervez Păltiniș, Siliștea, Popeni és Puiești falvakban, mindezekre megkapta már a környezetvédelmi engedélyt, Puiești-ben a Vaslui Megyei Tanács az építési engedélyt is kibocsátotta már. Ezzel párhuzamosan Vaslui megyében 11 helyi önkormányzat döntött úgy, hogy megtiltják a palagáz-kitermelést.

A Greenpeace akciója a palagáz-kitermelés lakosságra jelentett veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet. A talajvíz megmérgezésének lehetősége, a légszennyezés és a földrengések mind-mind az „olcsó gáz” kitermelése ellen szólnak. „Meg kell állítani a minden áron megvalósítandó gazdasági bővítést, amely miatt a lakosság akaratát és biztonságát sem veszik figyelembe. Az emberek és környezetük fontosabbak, mint egyes vállalatok profitszerzése. A palagáz-kitermelés nem történhet a több százezer, a térségben élő ember egészsége rovására” – nyilatkozta Laurențiu Ciocârlean, a Greenpeace Románia kampánykoordinátora.

A Chevron nemrégiben engedélyt kapott kőolajfelmérésre Konstanca megyében Adamclisi, Vama Veche és Costinești települések közelében. A Greenpeace ez ellen is hevesen tiltakozott, emlékeztetve, hogy itt is történik palagáz-kitermelés. A szervezet emlékeztet rá, hogy Bulgária, Franciaország, az Egyesült Államok 15 tagállama, kanadai régiók, Ausztrália, Új Zéland, Argentína, Spanyolország, Olaszország, Svájc és Ausztria már betiltották a palagáz-kitermelést.

Forrțs: Greenpeace

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!