Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 15.7.2010

Zöld szervezetek Erdélyben: Rhododendron

Tudni szeretnéd, hogy az erdélyi környezetvédelmi szervezetek miben tevékenykednek éppen, és hogyan találhatod meg őket? Esetleg jelentkeznél önkéntesnek? Körkép-sorozatunk ebben szeretne segítséget nyújtani. Elsőként a marosvásárhelyi székhelyű Rhododendron Környezetvédő Egyesület vezetőjével, Szakács Lászlóval beszélgettünk.

Rhododendron Környezetvédő Egyesület
Marosvásárhely, Bartók Béla u. 1. sz.
e-mail: s.rhodo@gmail.com

Hol, milyen tevékenységekben lehet leginkább a Rhododendronra számítani?

Elsősorban Marosvásárhely zöldövezetének javításával, karbantartásával foglalkozunk, de ugyanitt különféle környezetvédelmi programokat, tanácsadást szervezünk. Munkánk során igyekszünk együttműködni az önkormányzattal, javaslatokat tenni, megoldásokat keresni, de ez gyakran nem sikerül.

Mi a jelenlegi legfontosabb projektjük?

Két projektünk van folyamatban, egyikben egy szászszentlászlói (Laslea, Szeben megye) magánkórház tetejére az ENSZ környezetvédelmi alapjának támogatásával napelemet szerelünk. A másik, kiemelkedőbb, a Szovátán folyó komposztálási projekt, amelyet Norvégia, Liechtenstein és Izland kormánya támogat az EEA Grants finanszírozási mechanizmus által. Célunk a hagyományos komposztálás megvalósítása városi környezetben, magánházaknál és tömbházlakásoknál. Ez egy kísérleti projekt, amelynek keretében 24 komposztládát osztottunk ki, és a résztvevők egy aprítógépet is igényelhetnek, amellyel a növényi hulladékot felaprítják, és ezt is komposztálhatják. Ugyanakkor folyamatos szaktanácsadást is nyújtunk a programban résztvevőknek. A lényeg az, hogy a komposztálás helyben történjék, ott, ahol a hulladék keletkezik, és ezáltal a szállítandó szemét mennyisége csökkenjen.

Mi a legnagyobb probléma, amellyel tevékenységük során szembesült?

Az emberek érdektelenségén és nemtörődömségén túl a somostetői út problémáját emelném ki: nyolc éve folyik a vita erről a témáról. Eredetileg nyolc, majd körülbelül öt hektárnyi erdő kivágásával akarnak egy olyan terelőutat építeni, amely nagy valószínűséggel nem oldaná meg a forgalmi problémákat.

Mit nevezne meg az egyesület legnagyobb sikerének?

Korábban főleg természetvédelmi területek létrehozásával, az ehhez szükséges dokumentáció előkészítésével foglalkoztunk, és akkor elértük, hogy Maros megyében létrejöjjön a Kelemen Nemzeti Park. Ugyanakkor négy másik terület természetvédelmivé nyilvánításában is szerepünk volt.

Fogad-e az egyesület önkénteseket?

Igen, lehet jelentkezni, elsősorban Marosvásárhelyen a zöldövezetek rendezésében való részvételre, illetve egyes alkalmi programjainkon is, jellegüktől függően, szívesen vesszük a segítséget.

kérdezett: Rácz Tímea

Címkék: , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Hogyan kezeljük a városi zöld övezeteket? » Think Outside The Box
    Közzétéve: 12.3.2013, 9:25 am

    […] kezelésére, és ezen belül a fák védelmére. A Geodában ezúttal Szakács Lászlóval, a Rhododendron egyesület vezetőjével beszélgettünk arról, hogy mire kell figyelni a városi zöld övezetek […]

Szólj hozzá!