Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 3.7.2014

Ember és természet az Alcsíki-medencében: cél a hagyományos vidéki táj megőrzése

10462897_812618048756242_5814343282315852320_n
Fotók: ACCENT Geoökológiai Szervezet

Egy éve indította el az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet „Az ember és a természet kapcsolata az Alcsíki–medencében” című projektjét, melynek célja a természeti örökségek és a hagyományos vidéki táj megőrzése és fenntartható használata a hagyományos tevékenységek újjáélesztése által. A pályázat keretében ösztönzik a hagyományos állattenyésztést és mezőgazdaságot, valamint a fenntartható turizmust is, amely jövedelmet biztosít a helyi lakosság számára a környezetre gyakorolt negatív hatások nélkül.

A pályázat keretében eddig többek között végeztek egy kérdőíves felmérést a 60 éven felüli lakosság körében (Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon és Csatószeg, Nagytusnád, Újtusnád és Csíkverebes falvak, Tusnádfürdő város lakosai között) arról, hogyan változott az utóbbi fél évszázadban a természeti örökség, az állattenyésztés, a mezőgazdasági területek megművelése, annak használati módszerei. A felmérés eredményeiről korábbi cikkünkben számoltunk be.

15 hektárnyi területen kísérleti projektet indítottak el, a csíkszentsimoni Polgármesteri Hivatallal közösen. Az önkormányzat területén hagyományos állattenyésztést, illetve a mezőgazdaságot művelnek. Vásároltak 10 berbécset és a számukra szükséges takarmányt. Az alapkoncepció, hogy a hagyományos állattenyésztésben és mezőgazdaságban alkalmazott praktikák, melyek a hosszú évek folyamán fennmaradtak, és amelyek nem a modern mezőgazdasági technikák részei, összefogásra ösztönzik a helyi önkormányzatokat és civil társadalmat. A cél bemutatni egy természetbarát módszert a gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődés felélesztéséről.

Létrehoztak egy weboldalt a „Sólyomkő” Természetvédelmi Terület bemutatására és népszerűsítésére. A solyomkorezervatum.ro weboldal elsősorban turisztikai szempontból mutatja be a területet, de elérhetők lesznek a projekt keretén belül készített információs anyagok is.

1005549_812615425423171_8094110206513539796_n

A„Junior Ranger” csapatokkal adatgyűjtés zajlott a környék növény- és állatvilágáról, a települések hagyományos és kultrurális örökségeiről (történelmi események, műemlék épületek, stb.), állattenyésztésről, területhasználatról, vadászatról és halászatról, a környék erdőiről és vízhálózatáról, illetve általánosan az ember-természet közötti kapcsolatról. Elkészült már 2000 példányban egy útmutató, amely hangsúlyozza a múltban és a jelenben gyakorolt hagyományos tevékenységek közötti különbségeket, és ezek hatását a területeken lévő fajokra és élőhelyekre, tekintettel az állattenyésztésre, a mezőgazdasági területek megművelésére és használatára az Alcsíki–medencében. Június 12-től elindítottak egy informáló és tudatosító karavánt az Alcsíki–medence Natura 2000 terület és a „Sólyomkő” Természetvédelmi terület szomszédságában található községek 9 településében. Ezek keretében kiosztják az információs anyagokat, és a „Junior Ranger” csapatok tanulói által készített és a rokonaiktól, falubeliektől gyűjtött régi (hagyományos tevékenységeket ábrázoló) és érdekes fotók kiállítására is sor került.

>> A területhasználat változásairól szóló kiadvány itt letölthető .pdf-ben >>

10411787_812617518756295_1356128686265243354_n

Folyamatban van egy részletes biodiverzitás-felmérés készítése, amely alapjául szolgál a „Sólyomkő” Természetvédelmi Terület kezelési tervének az elkészítéséhez. A tanulmány javaslatokat tesz majd a megőrzési intézkedésekre is.

2014. július 1. és 2015. július 11. között a következő tevékenységekre kerül sor: a kezelési terv első verziójának elkészítése; két szeminárium/találkozó megszervezése a nyilvánosság informálására és a kezelési tervvel kapcsolatos eljárások és jóváhagyások megbeszélésére; a kezelési tervhez szükséges környezetvédelmi hatástanulmány (SEA), ezt követően a „Sólyomkő” Természetvédelmi Terület kezelési tervének jóváhagyása; négy oktató jellegű szeminárium megszervezése, melynek témája a hagyományos tevékenységek hatása az Alcsíki–medencében található fajokra és élőhelyekre.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza, a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból. A projekt partnerei: a brassói RENATUROPA és a tusnádfürdői VOX IUVENTUTIS egyesületek, Tusnádfürdő és Csíkszentsimon Polgármesteri Hivatala, tusnádfürdői „Jókai Mór”, a Tusnád községi „Imets Fülöp Jákó”, a csíkszentsimoni „Endes József”, a csíkszentimrei „Arany János” és a csíkszentkirályi „Vitos Mózes” általános iskolák. A pályázat összértéke 72.156 svájci frank, melyből a támogatás összege 60.056, és az adományban részesülő szervezet hozzájárulása 12.100. Végrehajtási periódus: 2013. július 1 – 2015. június 31.

Forrás: közlemény

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!