Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.6.2014

Öt védett terület kezelési terve készül el uniós pénzből Kovászna megyében

Elindult a “Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelése” című projekt.

Június 26-án, csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa kis gyűléstermében ismertették a 2007-2013 Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program, Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekében, 4. Prioritási tengelyének keretén belül támogatott projektet. A sajtótájékoztatón Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, a projekt hosszú tervezési és pályázási folyamat eredménye, de idén áprilisban sikerült megkötni a támogatási szerződést, amelynek értéke 13.109.465,60 lej.

Papucs András, a pályázat szakmai előkészítője úgy véli, hogy ez a projekt lesz Kovászna megye legnagyobb természetvédelmi beruházása. A projekt keretében elkészül öt természetvédelmi terület – a Csókás-Veczer, Veresvíz tőzegláp, Felső-Olt, Feketeügy és a Rétyi Nyír – kezelési terve. A biológusok felmérik az összesen 65 védett növény és állatfaj, valamint 11 élőhely jelenlegi állapotát, és javaslatokat tesznek arra, hogy mit kell tenni ezek megőrzésére.

A projekt fontos része a tájékoztatás és a kezelési tervek megismertetése, előírásaiknak elfogadtatása a lakossággal, és annak tudatosítása, hogy a modern technológiák használata a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban nagy hatással van a természeti környezetünkre, ezért nagyobb figyelmet kell fordítanunk annak védelmére.

A megfelelő tájékoztatás érdekében többnyelvű honlap és szóróanyagok is készülnek, találkozók lesznek a vidéki iskolák diákjaival, az illetékesek lakossági fórumokon beszélgetnek az érintett településeken élőkkel. A lakosság, valamint az idelátogató turisták tájékoztatására szolgál majd a Rétyi Nyír bejáratánál felépülő látogatóközpont, az Esztelneken készülő új, valamint az egykori hatodi és sepsibükszádi utászházak átalakításaként létrejövő információs pontok.

A Rétyi Nyír bejáratánál elhelyezkedő látogatóközpont tervezésénél egy háromszéki kúriát vettek alapul. A 633 m2 épített felület magába foglalja a Bodok-Barót hegység természetvédelmi értékeit bemutató kiállítóteret, egy előadótermet, kutatóknak szánt szálláshelyeket és technikai laboratóriumot, valamint gyerekfoglalkozásokra alkalmas teret.

A projekt futamideje 21 hónap, 2015. decemberéig kell befejeződnie. Az idén a javítási és építkezési munkálatok technikai tervei készülnek el, elindul a kezelési tervek összeállítása, az építkezések és a kiállítások berendezése 2015-ben valósul meg.

A Kovászna Megyei Tanács közleménye

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!