Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.6.2014

100 ezer dollárt kapnak, ha sosem mennek vissza az egyetemre

fijatalok

Peter Thiel annak idején kitalálta a Paypalt, ebből jól meggazdagodott. Aztán létrehozott egy alapítványt, hogy mások is jól meggazdagodhassanak az ő támogatásával. Thiel szeretné, hogy az általa segített fiatalok ne töltsék fölöslegesen az idejüket az egyetem padjai közt, hanem ötleteiket korlátok nélkül valósítsák meg (tőle ez nem meglepő, hiszen filozófiát végzett a Stanfordon). S ahogy elnézzük ezeket a fiatalokat, valóban nem tudjuk elképzelni, hogy egy hagyományos oktatási intézmény sokat használna nekik. A The Thiel Foundation évről vére 20 tehetségnek adományoz 100 000 dollárt, hogy azok megvalósíthassák saját projektjeiket.

Az alapítvány évenként meghirdetett ösztöndíjára az idén rekordszámú nevezés érkezett, ezenfelül az az elbírálók értékelése szerint idén voltak a legszínvonalasabb a projektek. A benevező 550 fiatal közül 20 kapja meg a pénzösszeget, az ő ötleteik és találmányaik különböző szakterületen bírnak jelentős innovációs potenciállal: egy készlet, amely oknyomozó újságíróknak segítene korrupciós ügyek felderítésében, egy életképes megoldás rákgyógyításra, egy bionikus kéz amputáción átesettek számára, vagy egy olyan kezdeményezés, amely a technológia segítségével javítaná az orvos-beteg viszonyt. A FastCoexist számítása szerint az eddigi évek projektjei 182 új munkahelyet teremtettek, és 87 millió dollár profitot termeltek. Az összes pályázó közül mindössze ötön gondolták meg magukat, és folytatták az egyetemet, a többiek viszik tovább saját vállalkozásaikat.

És íme néhány projekt azon fiataloktól, akik 100 000 dollárt fordíthatnak új vállalkozásaikra:

Vitalik Buterin

(20 éves, Toronto, Kanada) az Ethereum nevű hálózat kiépítésén dolgozik, ez olyan peer-to-peer hálózat lenne, amely bármilyen alkalmazással elérhető, és amely használható lesz más, decentralizált alkalmazások készítésére, valamit böngészőként is kitűnően funkcionál.

Benjamin Englard

(18 éves, Miami, Egyesült Államok), informatikai kutató, olyan megoldáson dolgozik, amely során az internethasználókról leszűrhető információk segítségével pszichológiai profilt készíthet róluk.

Lucy Guo

(19 éves, Pleasanton, Egyesült Államok), dizájnérként és szoftvermérnökként dolgozik, hat éves kora óta jövedelmező weboldalakat készít, ugyanakkor egy edukációs szoftvert is készített fejlődő országokban tanuló gyerekek számára. A legújabb projektje, hogy a diákok közösségi játékok segítségével tanuljanak és oldjanak meg házi feladatokat.

Thomas Hunt

(17 éves, Saratago, Egyesült Államok), meg akarja gyógyítani a rákot. Három évet töltött a SENS Kutatási Központban olyan biológiai mechanizmusokat tanulmányozva, amelyről azt feltételezik, hogy mindenféle rák okozója. Jelenleg egy olyan vizsgálati műszeren dolgozik, amely segítségével feltérképezheti ezeket, és legyárthatja a megfelelő gyógyszereket.

Rebecca Jolitz

(19 éves, Los Gatos, Egyesült Államok), a szatellitek fejlődési ciklusát kívánja forradalmasítani. Fizikából és matematikából diplomázott, és nagy érdeklődéssel fordul az űrkutatás felé.

M.C. McGrath

(20 éves, Boston, Egyesült Államok), egy nyílt forráskódú szoftvert fejleszt, amely segítené az újságírókat dokumentumok gyors elemzésében. Hasznos lesz korrupciós ügyek és emberjogi sérelmek leleplezésében. (Ezt nagyon várjuk).

Adam Munich

(20 éves, Buffalo, Egyesült Államok), a természettudományok és a mérnöki tudomány megszállottja, a radiográfiai rendszerek hordozhatóságát szeretné megvalósítani.

Martin Stoyanov

(17 éves, Novi Pazar, Bulgária) egy szoftveren dolgozik, amely megnövelné azt az interfészt, amely az emberek e-mail-ellenőrzése során interakciót teremt a számítógéppel, ezzel növelvén a hatékonyságot.

Kaushik Tiwari

(19 éves, Új Delhi, India), azt tűzte ki célul, hogy létrehoz egy olyan felületet, amely segítségével javulna az orvos-páciens viszony a kórházakban, az átláthatóság és hatékonyság növelésével.

Adithya Ganesh

(17 éves, Plano, Egyesült Államok), informatikát tanult a Stanford Egyetemen, ő az egyik feltalálója az IntentSeense nevű bionikus kesztyűnek, amely mesterséges intelligenciával van ellátva, és részlegesen amputált kezű embereknek segít.

Címkék: , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: pronyó
  Közzétéve: 27.6.2014, 1:10 pm

  Standford helyett Stanford. Ez a nagyszerű hölgy tudta még úgy, hogy Standford.
  http://www.mediafax.ro/politic/ministrul-propus-al-educatiei-nu-a-studiat-la-stanford-asa-cum-afirma-in-cv-9593823

  • A hozzászólás szerzője: kulcsarpi
   Közzétéve: 27.6.2014, 1:33 pm

   igen, ráadásul egyszer rosszul, egyszer jól írtam le, no és akkor köszönet, most már jó.

   • A hozzászólás szerzője: zootyo
    Közzétéve: 30.6.2014, 7:20 am

    Nem, nem jo. A kiemelt reszben is el van irva 🙂

Szólj hozzá!