Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.6.2014

Visszaszállt a turulmadár Romániába

Gyerty03.1

A kerecsensólyom a 20. század második felében tűnt el végleg Romániából. Most a tudósok nyolc párról tudnak, amelyek az ország területén fészkelnek és fiókákat nevelnek. Remélhetőleg még több kerecsensólyom telepedik meg ismét az országban, és nőni fog a populáció – írja a TOTB.ro-n közölt cikkében Luke Dale-Harris szabadúszó újságíró.

Négy éve még csak két kerecsensólyom-pár volt, akik Dobrudzsában fészkeltek. Az állomány lassan szaporodott: idéntől újabb négy pár telepedett meg az ország nyugati részén, a Nyugati-alföldön, és egy újabb pár Dobrudzsában.

A kerecsensólyom visszatelepedését egy LIFE-projekt segítette, melynek keretében a Milvus Csoport és a Román Madártani Egyesület mesterséges fészkeket helyezett el az ország nyugati és keleti részén néhány villanyoszlop tetején, olyan területeken, amelyeken korábban a nagy ragadozómadarak éltek. Egy korábbi magyarországi LIFE-projekt (erről bővebben lásd korábbi cikkünket) ugyanis bebizonyította, az eredetileg sziklákon vagy magas fákon fészkelő kerecsensólymok számára megfelelő és biztonságos fészekrakóhely-pótlék lehet a kövekkel megtöltött, megerősített, villanyoszlopok tetejére helyezett műfészek. (A legtöbb történész a magyarok turulmadarát egy nagytestű sólyomfajjal, a kerecsensólyommal azonosítja.)

A kerecsensólyom azért tűnhetett el Romániából, mivel a kommunizmus idején a mezőgazdaság iparosításával csökkentek korábbi vadászterületei. De egész Kelet-Európában visszaszorult, mivel zsugorodtak az erdők, kaszálók, gyepek, és egyre nagyobb területeket szórt be az ember vegyi anyagokkal, rovarirtóval, gyomirtóval, műtrágyával. A kerecsensólymokat az orvvadászat és a mérgezések sem kímélték. Bár elterjedési területe hatalmas, hiszen Európától Kínáig több régióban is előfordul, a populációk mindenhol visszaszorulóban vannak. Magyarországon a projekt sikeres volt, 2006 óta a korábbi 30-ról több mint 200-ra nőtt a kerecsensólymok száma.

A kerecsensólyom tehát képes alkalmazkodni, viszont ennek is vannak határai. Romániában évről évre kevesebb a természetes gyep, ahol a ragadozómadarak egyik zsákmányállata, az ürge meg tud élni. A gyepeket sok helyen beszántják, és termelni kezdenek rajta. Hogy a kerecsensólyom visszatelepítése a magyarországihoz hasonlóan sikeres legyen, az államnak konkrét lépéseket kellene tennie a még megmaradt, kiterjedt természetközeli gyepek védelmében – áll a cikkben.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!