Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.6.2014

Kutatók: mindent megfertőztek a rovarirtók

3340587300_8fd228b954
Fotó: Tie Guy II/flickr

A rovarirtó, növényvédő szerek szabályozása ellenére nem sikerült megakadályozni, hogy beszennyezzék szinte az összes élőhelyet világszerte – állapította meg egy kutatócsoport, amely az eddigi, a témában született tanulmányok, kutatások eredményeit összesítette egy jelentésben.

A legtöbbet használt vegyszerek már mindenhol megtalálhatóak, és félő, hogy a globális élelmiszertermelést is veszélybe sodorják. Az olyan élőlények számára ugyanis, amelyeknek hatalmas szerepük van az élelmiszertermelésben – mint a méheknek vagy a földigilisztáknak – nagyon károsak ezek a vegyszerek, ezért a legjobb lenne kivonni a forgalomból a rovarirtószereket és műtrágyaféléket.

>> Méhekkel kapcsolatos anyagaink a TOTB-n >>

A kutatók a neonikotinoidok hatását vizsgálták, az ilyen típusú rovarirtókra évente 2,6 milliárd dollárt költenek világszerte. A neonikotinoidokat rutinszerűen használják a mezőgazdaságban, miközben nincs arra megfelelő bizonyíték, hogy valóban nő a termés ennek közvetkeztében – írja a The Guardian a kutatók eredményeiről.

A neonikotinoidok ahelyett, hogy biztonságosabbá tennék az élelmiszertermelést, aláássák annak alapjait – vélte Jean-Marc Bonmatin, a franciaországi National Centre for Scientific Research (CNRS) kutatója, aki részt vett a kutatásban. A természetes tájak és a mezőgazdasági termelésnek alávetett területek is megsínylik a rovarirtók alkalmazását, olyan mértékben veszélyesek a földek termékenységére, mint a már betiltott DDT volt. Dave Goulson, a University of Sussex professzora szerint nem tanult az emberiség a hibáiból, ismét ugyanazt tesszük, mint az ötvenes években, a történelem megismétli önmagát. “Ezeknek a vegyszereknek a mindent átható természete azt jelenti, hogy most már mindenhol megtalálhatóak. Ha az összes földünk mérgezett, amiatt nagyon kellene aggódnunk, hiszen a talaj elsődleges fontosságú az élelmiszertermelésben” – mondta a kutatócsoport tagja.

A kiértékelés szerint a vegyszerek a fő felelősek a méhpusztulásért, a méhek navigálási és tanulási képességeit rombolják, immunrendszerüket tönkreteszik. A talaj levegőellátását biztosító földigiliszták esetében a vegyszerek az alagútásási képességet rombolják. A szitakötők és más vízben élő fajok is megszenvedik a szennyezést. A vizesárkok vize egyes kutatások szerint már annyira fertőzött, hogy akár egyenesen lehetne levéltetű elleni permetezésre használni.

A jelentés szerint a rovarok hanyatlása direkt módon hozzájárulhat a velük táplálkozó madarak populációinak csökkenéséhez. A madarak ugyanakkor a kezelt magvakból is fogyaszthatnak, és akár néhány szem is elég, hogy halálukat okozza. Bebizonyosodott, hogy a vegyszerezés krónikus hatással van a globális biodiverzitásra, és valószínű, hogy negatívan befolyásolja az olyan létfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásokat, mint a beporzás – állapították meg a kutatók.

Forrás: The Guardian

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!