Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.6.2014

Szingapúrban lesz a világ legnagyobb függőkertje

cdl1

A világ legnagyobb függőkertje Szingapúrban van, bár még nincs teljesen kész, a Rekordok könyve is jegyzi. Egy, a City Developments Limited (CDL) nevű vállalat által készített lakóházról van szó. Az épület 2300 négyzetméternyi területen lesz növényekkel beborítva, és a becslések szerint évente 500 000 dollárnyi vizet és energiát fog spórolni. 2017-re lesz kész.

A Tree House-nak nevezett épületet a CDL készítette, és Szingapúr egyik csendes, a 23. körzetében áll. 24 emeletes, és természetesen lakott, modern technológiával alakították tartóssá, függőleges kerteket elbíróvá. Nem csupán barátságos lakóhely lett, hanem igencsak környezettudatos is: ablakok, amelyek csökkentik a hőmérsékletet, mozgásérzékelők kapcsolják a villanyokat energiatakarékosan stb.

cdl2

cdl3

Az épület függőleges kertje segít csökkenteni annak légszennyező gázait és szén-dioxid-kibocsátását. A zöld külső felület a hőelnyelést is csökkenteni fogja, ezzel az épület 15 – 30 %-os energiamegtakarítást érhet el. A City Developments Limited 2009-ben nyerte meg az épület felépítésére kiírt pályázatot, és azt ígéri, 2017-re fogja befejezni a munkálatokat. Ekkor már a tervek szerint beköltözhetnek az első lakók is.

cdl4

cdl5

totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!