Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.5.2014

Hidd el, az épületlakó denevérek is a barátaink!

kesei deneverek
Kései denevérek (Eptesicus serotinus)

A Romániai Denevérvédelmi Egyesület idén az épületlakó denevérek védelmére fókuszál kiemelten egy pályázat keretében.

A pályázat fő célja az emberi környezetben élő denevérek hathatós védelme a helyi közösségek bevonásával, az emberek és denevérek szükségleteinek figyelmebevételével. Az egyesület konfliktusmentes ember-denevér kapcsolatot szeretne kialakítani, valamint felhívni az emberek figyelmét ezen, ökológiai szempontból rendkívül értékes emlősök védelmének fontosságára.

Az egyik legfontosabb cél 5 veszélyeztetett épületlakó denevérkolónia védelme Bihar, Kolozs, Hargita, Szilágy és Szatmár megyékben, konkrét védelmi tevékenységek révén, amelyek több szakaszban valósulnak meg. Először kiválasztják az 50 legfontosabb, denevérek által lakott épületet, majd ezek közül azt az 5 mintaépületet, ahol konkrét felújítási munkálatokat végeznek annak érdekében, hogy optimális körülményeket biztosítsanak a denevérek számára, ugyanakkor csökkenjen a denevérek általi zavarás is.

IMG_7085
Épületlakó denevérek felmérése – templomtoronyban

A második célkitűzés a megfelelő beavatkozási módszerek beazonosítása, az épületlakó denevérek védelmével kapcsolatos tapasztalatok és gyakorlatok széles körben való elterjesztése. Az összegyűjtött információk alapján egy kétnyelvű útmutatót adnak ki a felújítási munkálatok során alkalmazott módszerekről és gyakorlatokról. Találkozókat szerveznek építészekkel és mérnökökkel, hogy kidolgozásra kerüljön egy közös álláspont azokat a módszereket illetően, amelyeket a denevérek által is lakott épületek felújítása során kell alkalmazni.

IMG_7086
Denevértávlatból

A harmadik célkitűzés a denevérekkel kapcsolatos információk bővítése és védelmük fontosságának tudatosítása Bihar, Kolozs, Hargita, Szilágy és Szatmár megyében, környezeti nevelési tevékenységek szervezése és a fiatal generáció bevonása révén. 30 környezeti nevelési tevékenységet szerveznek a projekt célterületén, információs standdal részt vesznek 20 közösségi eseményen (falunapok, hagyományőrző vásárok, ünnepi összejövetelek). Mind az öt mintaépület mellett kihelyeznek egy információs táblát az ott élő denevérekről. Egy dokumentumfilm keretében bemutatják az ember és a denevérek kapcsolatát. A projekt során szerveznek egy ötnapos tábort is 15 önkéntes bevonásával a célterületről, melynek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a denevérfajokkal, kutatási és védelmi módszerekkel.

IMG_7108
Adatlapkitöltés felmérés közben

„Az emberi környezetben élő denevérkolóniák hosszú távú védelme a helyi közösségek bevonásával” című pályázatot a SEE 2009-2014, Civil Alap Program támogatja. A támogatás értéke 133.478,10 euró.

Forrás: közlemény

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Bat man
    Közzétéve: 30.5.2014, 1:26 pm

    A cím alapján arra gondoltam, hogy találok a cikkben egy leírást arról, hogy miért barátom a denevér. Ehhez képest le van írva, hogy lesz valami pályázat, ami abszolút nem érdekel, mert nem nekem szól. Szóval van denevérünk. A házunk kéménye mellé húzódtak és a cikk elolvasása után sem derült ki számomra, hogy miért ne űzzem el a denevéreket onnan.

Szólj hozzá!