Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.5.2014

A Chevron elhagyja Bulgáriát

„A Chevron USA visszavonul Bulgáriából” – jelentette be Ilian Vasiljev energetikai szakértő, Bulgária egykori moszkvai nagykövete. Az információt a Capital lap is megerősítette, két független forrásra hivatkozva. A lépés nem meglepő: a Chevron 2011 óta semmilyen tevékenységet nem végzett az országban.

2011 nyarán a konzervatív kormány és Boiko Borisov miniszterelnök engedélyezte a vállalatnak a a palagáz utáni kutatásokat az ország észak-keleti részén, de a helyi és országos tiltakozások nyomása alatt egy olyan moratóriumot vezettek be, amely megtiltja a repesztéssel és 20 bar-os víznyomás fölötti értékkel történő kitermeléseket. Ezt a moratóriumot a 2013-ban beiktatott szocialista kormányzat sem mutatott hajlandóságot ennek eltörlésére.

„Egyetlen tiszteletreméltó vállalat sem engedheti meg magának, hogy pénzt veszítsen, miközben a bolgár hatóságok teljes érdektelenséggel tekintenek a kevés esélyek egyikére, amely során kitermelhetnék az országuk területén levő gázokat és kőolajat” – kommentálja Vasiljev a blogján.

A véleménye szerint – más vállalatokkal ellentétben – a Chevron nem engedhette meg magának, hogy „balkáni módon” „győzze meg” a politikusokat, bírja őket véleményük megváltoztatására.

A Chevron 30 millió eurót ajánlott az államnak, amennyiben az rendelkezésére bocsájtott volna egy 4 398 négyzetkilométernyi területet. Az akkori gazdasági és energiaügyi miniszter, Traicio Traikov azt nyilatkozta, hogy a vállalat továbbá egy 50 millió eurós munkaprogramot is biztosított volna.

Az Egyesült Államok energiaügynöksége szerint Bulgária 481 milliárd köbméter palagázzal és 200 millió hordónyi olajjal rendelkezik.

Vasiljev blogján még megjegyzi: a bulgáriai kivonulás után a Chevron fokozottabban fog Romániára és Lengyelországra összpontosítani.

hotnews

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!