Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.5.2014

A világ legnagyobb biológiai változatosságával bíró területe, két, eddig nem háborgatott törzs megy a levesbe a kőolaj miatt

Kitermeli a kőolajat Ecuador.

Rafael Correa elnök kiadta az olajfúrási engedélyt az amazonasi őserdőben található Yasuni Nemzeti Park területére.

A 9820 km² területű Yasuni Ecuador keleti szélén található. Ez a legnagyobb biológiai változatossággal rendelkező hely az egész világon. Ez azt jelenti, hogy az adott területhez képest itt él a legtöbb növény- és állatfaj. A park két olyan bennszülött törzsnek, a Tagaerinek és a Taromenanenek is otthona, akik még nem találkoztak érdemben a modern civilizációval.

Ennek nagy valószínűséggel vége szakad: a terület alatt kb. 800 millió hordónyi kőolaj található, ez Ecuador készleteinek 20 százaléka.

A kormány sokáig nem engedte, hogy a területen fúrjanak, meg akarták őrizni azt érintetlenül a természetnek.

A Yasuni Kezdeményezés egy viszonylag egyszerű elven alapult. Azok a fejlett országok, amik iparuknak “köszönhetően” rengeteg kőolajat szívnak fel, és a legtöbb üvegházhatást keltő anyagot bocsájtják ki, minden évben fizettek Ecuadornak, hogy ott ne kelljen az ezeket a káros anyagokat semlegesítő őserdőben olajat fúrniuk. Így pénzhez jutottak volna a kitermelés nélkül is, kb. a feléhez annak, amit nyerhettek volna az eladott nyersanyagból.

A 2007-ben bejelentett programot minden fejlett ország hangosan üdvözölte. Amikor viszont fizetni kellett más alig volt jelentkező. A tervezett 3,6 milliárd dollárból csak 13 millió gyűlt össze, holott például Németország több mint 800 milliót ígért.

„A Nyugat cinikus módon cserbenhagyott minket” – állítja az elnök.

A mostani döntés szerint a Petroamazonas nevű állami olajcég egyik leányvállalata végzi majd a munkát. Az utak építése már elkezdődött, a tényleges olajkitermelés 2016-ban indul majd be.

444

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!