Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.5.2014

A talajban kommunikálnak egymással a növények

beteg

Egy, dr David Johnson, az Abeerden-i Egyetem professzora által vezetett kutatás kimutatta, a növények kommunikálni tudnak egymással egy talajgomba segítségével. A kommunikáció annyit tesz, ha támadás éri őket, figyelmeztetik a közelben levőket, hogy azok olyan exudátumokat bocsássanak ki, amelyek megvédhetik őket a hasonló sorstól. – számol be az Inhabitat.

A növények és a talajgomba szimbiózisban élnek egymással, mutatták ki a kutatók, akik az eredményeket a The Economist-ban közölték. Eddig úgy tudtuk, a kapcsolat abban áll, hogy a nővény élelmet biztosít a gombának, a gomba pedig különféle ásványokkal látja el a növényt. Azonban úgy tűnik, a gombák elterjedése egyfajta föld alatti hálózattal látja el a növékenyeket, amely során információkat tudnak továbbküldeni. Már 2010-ben fölfedezte egy kínai kutatócsapat, hogy amikor egy paradicsomot megtámad a ragya, az valamiképpen „figyelmeztette” a többi paradicsomot, hogy azok védekezhessenek a támadás ellen. David Johnson és társai elkezdték vizsgálni, miként lehetséges egy effajta kommunikáció, a kísérletekhez paszulyt használtak.

Hogy bebizonyítsák, a növények a talajban kommunikálnak, a tudósok úgy készítették elő a terepet, hogy tudták, a növényt gyakran megtámadják a levéltetvek. Mikor ezek a támadások megtörténnek, a növények olyan anyagot bocsátanak ki, amelyek odavonzzák a darazsakat és elpusztítják a levéltetveket. „Öt héttel a kísérlet megkezdése után olyan zacskókkal borítottuk a növényeket, amelyek megengedték ugyan a szén-dioxid, az oxigén és a vízgőz kiengedését, de megállítottak más molekulákat, például a paszuly által használt, levéltetvek támadását jelölő anyagot nem.” – írják a tanulmány szerzői. Ekkor észlelték, hogy a darazsakat ugyan nem tudták értesíteni a támadásról, de egymást, a talajon keresztül, igen, amint egyiküket támadás érte.

TOTB.ro

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!