Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 23.5.2014

Vote for Nobody! – az EP-választások bojkottjára szólítanak Verespatak-mozgalmárok

vote

A Verespatak-tüntetéseket és tiltakozó akciókat szervező Együtt Megmentjük (Uniți Salvăm) csoport állampolgári sztrájkra buzdít vasárnap, az EP-választásokon való részvétel helyett, annak bojkottjára kéri mindazokat, akik egyetértenek a demokrácia kiterjesztésének elvével.

Az akció célja nyomást gyakorolni a politikai elitre, hogy az állampolgárok nagyobb mértékben vehessenek részt a politikai döntéshozatalban.

A bojkottra való felhívás mellett a közösség tagjai egy listát készítettek a politikum képviselői felé arról, amit sérelmeznek, egy másikat pedig a javasolt változtatásokról, ezek a politikai pártokra, a választási rendszerre és a pártok finanszírozására vonatkoznak. Az egyik legfontosabb követelésük például a szavazócédulákon egy új „jelölt” feltüntetése, az ő neve pedig az, hogy Egyik Sem. A csoport meggyőződése, hogy semmilyen politikai reform nem hajtható végre, amennyiben nem jelennek meg új szereplők a palettán.

Közleményükben azt írják, „ Romániában az állampolgárok és a politikai osztály között megromlott a viszony, a demokratikus intézményekbe, a parlamentbe, a politikai pártokba és a választási rendszerbe vetett bizalom olyan alacsony, hogy ez megkérdőjelezi az ország demokratikus voltát. Ezért május 25-én 17:00 órától a városok főterein fogunk szavazni!”
A közlemény szerint azért tartunk itt, mert a pártok, ahelyett, hogy végrehajtanák a szükséges reformokat, olyan akadályokat gördítenek a civil szféra elé, amelyek minimálisra szűkítik számukra a politikai gyakorlatokban való részvételt, holott a valódi demokráciának részvételt és kritikát is lehetővé kell tennie. Nem véletlenek a tavaly ősz óta tartó, helyenként felerősödő utcai tiltakozások, azt jelzik, hogy a társadalomnak nincs már türelme, az egyének nem akarnak a hátukon hordani egy csaló, korrupt és kicsinyes politikai rendszert.

Az állampolgári sztrájkkal delegitimizálni kívánják a fennálló „látszatdemokrácia” működését, vagy a szavazáson való meg nem jelenéssel, vagy érvénytelen szavazat leadásával. Már most is több millió választópolgár mond le választási jogáról, ez az akció pedig nem azt tűzi ki célul, hogy bármelyik politikai párt felé is billentse a mérleget, azáltal, hogy egy másiktól elvenné. Egy olyan tiltakozó manifesztum, amely által egy sor sürgős és szükséges változásra lehet felhívni a figyelmet az intézményi és törvényhozási szférákban. „A tüntetés teljes összhangban van a hazai és európai demokráciák törvényeivel és a romániai alkotmánnyal. Jelenlegi állapotában a román politika Európa- és demokráciaellenes” – fogalmaznak.

Kérések:

people

1.Az előválasztások során szükséges 25 000 szavazat számának 3000-re való csökkentése egy új párt bejegyzése során, a megyék számának, ahonnan aláírásokat kell szerezni, 18-ról 5-re való csökkentése. (2003/14 törvény, 13. cikkely, 3. Bekezdés).

2. Az előválasztási taglisták és támogatói listák aktualizálási eljárásának megszüntetése – jelenleg 25 000 tagra van szükség (2003/14. törvény, 27. cikkely)

3. a jelöltek regisztrálásához szükséges aláírások mennyiségének csökkentése a következőképpen:
– az Európai Parlementi választásokra (2007/33. törvény): politikai pártoknak (16. cikkely, 4. bekezdés) 200 000-ről 20 000-re, a független jelölteknek (17. cikkely, 1. bekezdés) 100 000-ről 10 000-re
– A parlamenti választásokon (2008/35. törvény): a független jelöltek esetén a szükséges támogatói aláírások számának csökkentése 4%-ról 0,5%-ra.
– Önkormányzati választások (2004/67. törvény): a polgármesteri, helyi tanácsosi, megyei tanácsosi és megyei tanácselnöki tisztségre jelentkező független jelölteknek a választásra jogosultak 2%-ától származó aláírások 0,3%-ra való csökkentése.
-Elnökválasztás (2004/370. törvény): a pártok által támogatott, vagy függetlenként induló személyek számára szükséges aláírások számát csökkentsék 200 000-ről 20 000-re a pártszínekben indulók, 10 000-re a függetlenek esetén (4. cikkely, 3. bekezdés)

4. A jelöltek letétösszegének csökkentése a jelenleg szükséges öt minimálbérnyiről egy minimálbérnyire (39. törvény, 29. cikkely, 5. bekezdés)

5. Az összes párt finanszírozása az állami költségvetésből a rájuk önkormányzati, országos és EP-választáson leadott szavazatok arányában (2004/334. törvény).

Az Együtt Megmentjük csoport ugyanakkor javaslatokat is tesz a törvényhozók felé, éspedig:

1. A választási küszöb 3%-ra csökkentése, hogy az újonnan alapított pártok könnyebben bejussanak a parlamentbe.

2. Az önkormányzati választások két fordulóssá tétele, hogy elkerülhető legyen a helyi hatalomkoncentráció.

3. Nyílt lista bevezetése, amely a választóknak lehetővé tenné a jelöltek általuk elképzelt sorolását (így az emberek érdekeltebbek lennének az EP-választásokban)

4. Lehetővé tenni a támogatói szavazatok elektronikus gyűjtését, ezek kötelező ellenőrzése a csalások elkerülése végett.

5. Postai/elektronikus formában történő szavazási lehetőség bevezetése, hogy a jelentős külföldön tartózkodó réteg is döntéshelyzetbe kerüljön.

Az Alburnus Maior más állásponton van

A Mentsétek meg Verespatakot! mozgalomban oroszlánrészt vállaló Alburnus Maior Egyesület ezzel ellentétben szavazásra buzdítja támogatóit egy közleményben, és azt ajánlja, hogy azt a listát vegyék figyelembe, amely számba vette a politikusok Verespatakhoz való viszonyulását. Szerintük ez teljesen reprezentatív, és segít megbízható képviselőket találni.

A cikk megírásáig még nem derült ki, hogy Kolozsváron is lesz-e megmozdulás, a fővárosban biztosan. A helyi Együtt Megmentjük csoport mindenesetre egyetért a Bukarestben, közösen megfogalmazott nyilatkozattal.

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!