Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 17.5.2014

Hogyan viszonyulnak a ciános bányászathoz a romániai EP-jelöltek?

cian3

Külön oldalt készített az EP-választásokra a Mentsétek meg Verespatakot mozgalom: számba vették az összes képviselőjelöltet az alapján, hogy az elmúlt években hogyan viszonyultak a verespataki bányanyitás tervéhez, illetve Brüsszelben miként szavaztak a ciántechnológiás kitermelésről.

Az oldal minden felelhető információt összegez, emellett a képviselőjelöltek elérhetőségét is feltünteti, ha nem világos az álláspontjuk, akkor azért, ha pedig „ciánpártiak”, akkor azért, hogy meg lehessen győzni őket. A képviselőkről négy kategóriában nyújt információkat: mit gondol Verespatakról? Kicsoda ő, milyen politikai „előélete” van? Hogyan szavazott eddig, ha Verespatakról vagy a ciántechnológiáról volt szó? Milyen politikai ígéretet tett az üggyel kapcsolatban? Ezek alapján vizsgálják meg, hogy szerintük kiket lenne inkább érdemes Brüsszelbe küldeni.

A Mezőgazdászok Nemzeti Szövetsége (ANA) két képviselőjelöltet indít a választásokon, Florin Simion és Nicolae Sterghiu még sosem szólaltak fel a témában, holott amennyiben a mezőgazdasággal foglalkozók érdekeit tartják szem előtt, talán nem elhanyagolható a ciántechnológiáról is kommunikálni.

A Civil Erő (Forța Civică) képviseletében Diana Laura Pavelescu és a volt miniszterelnök, a párt elnöke, Mihai Răzvan Ungureanu a jelöltek. Az exit-pollok 4,7%-ot jósolnak nekik, amivel nem fognak bejutni az európai parlamentbe. Pavelescu álláspontját nem tudjuk, ez az első jelölése, Ungureanu régebben, 2012-ben még támogatta a bányanyitást, arra hivatkozott, hogy az ott élő, mintegy 5000 fős közösség az ország egyik legszegényebbike. Amikor viszont törvényt kellett volna módosítani hozzá, 2013-ban, kifogást emelt az ellen, hogy ilyen horderejű ügyekben a Megyei Tanács dönthessen. A bányatörvények szavazásain nem volt jelen.

Az Új Köztárság (Nouă Republică) két jelöltjének, Mihail Neamțunak és George Miocnak nincs érdemi esélyük bejutni. A párt elnöke és alelnöke a bányaberuházás konzekvens ellenzői, Neamțu egyenesen hazaárulással vádolta meg Victor Pontát, azt állítva, Románia érdekeit árulta el az RMGC javára.

A Zöld Pártnak (Partidul Verde) két jelöltje van, Florin Brabete az első a listán, aki politikai funkciót eddig még nem töltött be, Silviu Dumitru egyértelmű ellenzője a projektnek, ő 2007-ben már indult az EP-választásokon, akkor nem jutott be, reális esélyük most sincs.

A Szocialista Alternatíva Pártja (PAS) színeiben Constantin Rotaru indul. Személyes álláspontját nem ismerjük, amúgy sem tudunk róla túl sok mindent, de a párt weboldalán feltűnik, hogy Verespatakért és a pungestiekért is igencsak aggódnak. Persze kizárt, hogy bejussanak, a társadalmi beágyazóadottságuk minimális.

cian2

A Demokratikus Liberális Pártnak a felmérések szerint négy indulója fog bejutni az európai Parlamentbe. Az első jelöltjük Theodor Dumitru Stolojan, aki 2007 óta képviseli az EP-ben a pártot. Stolojan, aki ’91-92 között az ország miniszterelnöke is volt, úgy véli, a gazdasági érdek megkívánja a verespataki arany kitermelését, de nem egy ilyen alkotmányellenes törvény segítségével. A ciántechnológiáról meg nem kívánt beszélni, szerint vannak itt természetvédők és más tudósok, akik szakmai döntéseket kell hozzanak. A listán második Monica Luisa Macovei ciánellenes, 2010-ben az EP-ben már szavazatával szentesítette is ezt. Szerinte, ha már mindenképpen ki kell termelni azt az aranyat, akkor azt a román államnak kellene megtennie, és más eszközökkel. Ugyanakkor úgy véli, jogi szempontok alapján, nem kaphat ez a projekt ilyen formában zöld utat. Nem így a harmadik jelölt, Traian Ungureanu, aki a városi középosztály győzelmét és az Érchegység lakóinak gazdasági katasztrófával való szembesülését látná abban, ha az RMGC nem termelné ki az aranyat. 2009 óta EP-képviselő, így a ciántechnológiás betiltásáról való 2010-es szavazáson volt már alkalma a törvény ellen szavazni. A negyedik jelölt, Marian Jean Marinescu kitermelés-párti, azonban a szeptemberi törvénytervezet neki sem tetszik. A ciántechnológiás bányászat igen, mert gazdasági fellendülést hoz.

A Szociális Igazság Pártja (PDS) részéről Nicolae Vărbanciu indul, kizárt, hogy bejusson. A párt programjának fontos részét képezi a környezeti és kulturális örökség megőrzése, innen sejthető, hogy Verespatakon nem támogatnák a kitermelést.

Radu Moraru, a Román Ökológiai Párt (PER) színeiben indul. Nem valószínű fog bejutni, de nagyon ellenzi a projektet.

Băsescu pártjából, a Népi Mozgalom Pártból (PMP) négy képviselőjelöltet várnak az EP-be az előrejelzések. Ez nem jó jel a bányaellenzőknek, ugyanis Cristian Preda, Teodor Baconschi, Mureșan Siegfried és Cristan Petrescu közül az első kettő álláspontja biztos, második kettőé pedig ismeretlen. Cristian Preda minden további nélkül megkezdené a kitermelést, hiszen véleménye szerint a kapitalizmus működése Romániában korlátozottnak tekinthető, amennyiben nem tudjuk a saját erőforrásainkat kitermelni. Baconschi pedig alapvetően támogatná a kitermelést, amennyiben a profit nagyobb részben vissza lenne forgatva a romániai gazdaságba.

cian

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) hét helyre számíthat, nekik nincs egységes álláspontjuk az üggyel kapcsolatban. 2010-ben, amikor a PNL utasította EP-képviselőit, hogy tartózkodjanak a ciántechnológia uniós betiltásáról szóló törvény kapcsán, számos képviselőjük a maga meggyőződése szerint döntött. Norica Niculai kezdetben támogatta az RMGC-projektet, 2013 végén azonban már azt nyilatkozta, „nem kellene a jövő generációk erőforrásait tönkretenni”. Adina Valean 2013-ig egyenesen kampányolt a kanadai vállalatnak, amikor is megváltozott az álláspontja, és ellenezni kezdte a beruházást. Ramona Manescu azt mondja, Finnországban is használják a ciánt, így az EP-ben ő is kitermeléspárti. Cristian Busoi-t renegátnak tartotta a pártja, amikor 2010-ben a cián ellen szavazott, Renate Weber Verespatak megmaradása mellett kampányolt, Eduard Hellvig nem fejtette ki soha a véleményét az ügy kapcsán, mint ahogy Mihai Turcanu sem, neki ez az első jelölése.

A Kereszténydemokrata Parasztpárt (PNȚCD), két jelölttel fut neki a jövő vasárnapnak, az egyik a párt elnöke, Aurelian Pavelescu, aki Verespatak miatt az egész aktuális politikai osztály elhajtását követeli, társa, Sebastian Bodu, aki 2007–2014 között a Demokrata Párt színeiben képviselte az országot, ellenkező véleményen lehet, mert 2010-ben a cián mellé tette le a voksát.

A Dan Diaconescu-féle Néppárt (Partidul Poporului) jelöltjei valószínűleg elhasalnak a választásokon, 3,5%-on állnak az előzetes felmérések szerint. Diaconescu a mostani formában nem bányászna, de úgy véli, a románoknak ki kell használni, „amit Isten adott”. Simona Man, a pártelnök sem találja ebben a formában kivitelezhetőnek a projektet, Diana Voiculescuról nem tudhatjuk, mi jár a fejében, ahogyan Liviu Neaguról, a párttitkárról sem, sőt, a párt alelnöke, Radu Orzeață sem helyezkedett még konkrét álláspontra.

A kormánykoalíció pártjai, azaz a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) – és a Konzervatív Párt (PC) jelöltjei: a listavezető Corina Crețu álláspontja eléggé követhetetlen, 2013. szeptember 8-án azt nyilatkozza, közel a megoldás, mert a kormány törvénytervezete most már jóval meggyőzőbb az ország érdekeit tekintve, szeptember 20-án meg azt nyilatkozza, nem támogatja a törvénytervezetet. Hasonlóan következetlen Ecaterina Andronescu is. “Köpönyegforgatónak” tűnik  a listán harmadik Cătălin Ivan, aki Brüsszelben támogatta a ciános bányászat betiltását, Bukarestben már arról beszélt, hogy az RMGC új tervezete már teljesen biztonságos a környezetre. A negyedik jelöltben, Dan Nica bár kormánytag, inkább nem szavazott soha, ha a kérdés felmerült. A koalíció ötödik jelöltje a Konzervatív Párt alelnöke, Maria Grapini, aki gazdasági előnyt nem lát a beruházásban, környezetvédelmi szempontból pedig inkább a szakértőkre bízza a megítélést. A soron következő Damian Drăghici, UNPR-szenátor álláspontja nem ismert, Daciana Sârbu, aki mellesleg a miniszterelnökünk felesége, tavaly augusztusban azt mondta, akár láncokkal kötöztetné oda magát, hogy a beruházás ne történjen meg, de azóta nem nyilatkozott a témával kapcsolatban. Ioan Mircea Pascuról ismét csak semmit sem tudunk, Viorică Dănciláról sem Sorin Moisáról szintúgy, Victor Boștinaru viszont azt mondta: „amennyiben a kormány nem képes megvédeni az utolsó megmaradt értékeinket, ő kénytelen Európához apellálni, remélve, hogy a következő kormány majd képes lesz rá.” Csakhogy eladdig a PSD ellenzékben volt. 2013 decemberében Brüsszelben már azért tüsténkedett, hogy lekerüljön napirendi pontról a bányanyitás elleni petíció. Claudiu Ciprian Tănăsescu az utolsó, akiről számot ad az oldal, 2010-ben a cián ellen szavazott Brüsszelben, de azóta azért kormánypárt lett az övé.

És végül az RMDSZ: a listavezető Winkler Gyula a román állam inkompetenciájának tudja be, hogy az évek óta húzódó ügyet nem képes így vagy úgy lezárni. Sógor Csaba gyakorlatilag képviselősége elejétől fogva európai üggyé kívánja tenni Verespatakot, több alkalommal is felszólalt a beruházás ellen az Európai Parlamentben. Sőt, 2008-ban több más képviselővel lobbizott is ellene Brüsszelben. Vincze Lóránt első választását futja, még nem fejtette ki véleményét a problémáról, Hegedüs Csilla kulturális államtitkár volt, és részt vett a kezdeményezésben, amelynek célja a verespataki archeológiai örökség UNESCO-listára való „menekítse” volt. A listát záró Antal Lórántról szintén nem tudjuk még, hogy mit jelent neki Verespatak.

Címkék: , , , , , , , ,

2 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Varza
  Közzétéve: 18.5.2014, 12:22 pm

  Wnklerről köztudott, hogy ciánpárti! Ezt világosan ki kell írni, nem kell a vizes lepedőt a szomszéd kecskéjére dobni 😀 Sógor Csabán kívül az összes jelölt csak mellébeszél Verespatak ügyben, fél szemükkel lesik, hogy mit kell nyilatkozzanak.

 2. A hozzászólás szerzője: amanita
  Közzétéve: 19.5.2014, 7:01 am

  rendezzenek a politikusok szemelyes valasztast
  aki ellenzi maradjon a parton, aki melleall furodjon egyet az ulepitoben
  akkor majd megtudjuk melyik szavaz az eszevel es melyik a zsebevel

Szólj hozzá!