Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.4.2014

Nemzetközi összefogás a Chevron ellen

Május 21-et Chevron-ellenes világnapnak nyilvánította több olyan közösség, amelyek jelentős károkat szenvedtek el az óriásvállalat tevékenységének következtében. Sérelmeiket egy kiáltványban fogalmazták meg, aláírói közt találunk ecuadori, nigériai, argentin, Egyesült Államok-beli és romániai közösségeket is. A kiáltvány nemzetközi mozgósítást sürget a vállalat túlkapásai ellen.

A Chevron Texaco kőolajkitermelésének kárvallottjai egy Amazon-menti ecuadori erdőben már 15 éve harcolnak a vállalattal, azért, hogy rábírják, térítse meg az általa okozott ökológiai katasztrófa nyomán fellépő károkat. Az ecuadori közösségek mellé több más ország környezetvédelmi szervezete is csatlakozott: a Neuquén Mapucha Könfoderáció Argentínából, richmond-i szervezetek (Kalifornia, AEÁ), a Niger Deltájában működő szervezetek (Nigéria), Romániából pedig Vaslui megyei közösségek, és együtt kiadták a A Chevron Áldozatainak Egyezményes Kiáltványát.

„Földjeinket a vállalat önkényesen használta, és tanúi lehettünk a gondatlan munkálatoknak betudható természetrombolásoknak, láttuk, ahogyan megbetegszenek és meghalnak az emberek, egyéni és közösségi jogainkat folyamatosan semmibe vették, sőt, hogyha tüntetni mertünk értük, kriminalizálták[…] Százezren vagyunk, akiket károsan érintettek a Chevron intézkedései Ecuadorban, Nigériában, az Amerikai Egyesült Államokban, Argentínában, Romániában és egyéb országokban. És ez a szám csak nőni fog, ‘köszönhetően’ a Chevron működési elvének, amely szisztematikusan áthágja az emberi jogokat, és nem veszi figyelembe a környezetet. Az, hogy a Chevron elutasítja a földjeinket ért károk anyagi megtérítését, önmagában olyan magatartásra utal, amely megmutatja, milyen könnyen lépi át ezeket a határokat” – írja a nyilatkozat.

A kiáltvány szerzői a következők ellen tiltakoznak:

A gazdasági érdekeknek az emberi jogok elé helyezése.

Több száz hektárnyi föld- és erdőterület elpusztítása a felelőtlen és katasztrofális hatásokkal járó munkálatok során.

A vízforrások szándékos megfertőzése, ezáltal emberek ezreinek megfosztása az egészséghez és egészséges környezethez való jogtól.

Az indián őslakosság életkörülményeinek tönkretétele, a cég által végzett munkálatok területein lakók diszkriminálása.

A nők és gyerekek jogainak figyelmen kívül hagyása.

Légzésszervi megbetegedések előidézése több ezer gyereknél, fiatalnál és felnőttnél, hanyagságból.

Az emberek önrendelkezési jogainak megsértése a nem konvencionális nyersanyagforrások hidraulikus repesztéssel történő kitermelésével.

A helyi katonai erők magántestőrökként való használata, és az állampolgárok elleni agresszió alkalmazása.

A munkások jogainak áthágása és tiszteletben nem tartása a profit maximalizálása végett. A nemzeti és nemzetközi törvények megszegése, és ezekért a felelősségvállalás hiánya.

A korporációs joggal való visszaélés: a cég több fiókot hoz létre azért, hogy elkerülje a felelősségre vonást.

Hatalmas pénzösszeg fordítása az imázsépítésre, amellyel a cég az általa elkövetett jogtalanságokat kívánja elfedni.

A politikai és gazdasági hatalom erőszakos alkalmazása annak érdekében, hogy elhallgattassák azon hangokat, amelyek a felelősségre vonást szorgalmazzák.

Forrás: TOTB.ro

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!