Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.4.2014

Nem mindegy, hogy Svájcban vagy Burkina Fasoban vagy szegény

Mit jelent szegénynek lenni? Teszik fel egy dokumentumfilmben a kérdést svájci és Burkina Faso-i lakosoknak. Az eredményen pedig valószínűleg mi, romániaik is kissé kellemetlenül fogjuk érezni magunk. A dokumentumfilmek egy nemzetközi művészeti projekt keretében készültek, ahol nyolc ország színházi csoportjai vizsgálják országaik lakóinak élelemellátását.

Amennyiben Svájcban azt jelenti szegénynek lenni, hogy nem mehetsz étterembe, moziba, vagy nem futja a nyaralásra, Burkina Fasoban, ha szegény vagy, akkor minden napod küzdelem a fennmaradásért. A svájciak a társadalmi kirekesztettséggel, pénz-, lakás- vagy szerelemhiánnyal definiálják a szegénységet. Ugyanakkor beismerik, hogy hát olyan nagyon nagy szegénység azért nem létezik az országban: „A szegénység olyasmi, amivel nincs mit kezdenünk, lehet, hogy máshol létezik, lehet, hogy az ő hibájuk” – mondja el az egyik válaszadó.

Burkina Fasoban a szegénység szociális betegség. Szegénynek lenni annyit tesz, hogy a társadalom peremén élsz: „Egy bizonyos pénzminimum nélkül olyan, mintha nem is léteznél. A szegénység minden társadalmi probléma alapja. Az álmokról ne is beszéljünk! Minden új nap egy győzelem, és minden eltelt nap egy vereség” – mondja egy megszólaltatott fiatal. Vannak olyan megszólalók is, akik nem érzik szegénynek magukat: „a leggazdagabb embernek tartom magam, mert boldog vagyok, azért, mert megélem a legboldogtalanabb dolgokat. Vannak időszakok, hogy nincs pénzem a az alapvető szükségleteket kielégíteni, de sosem éreztem magam szegénynek”.

A dokumentumfilm-sorozatot nyolc ország (Belgium, Brazilia, Burkina Faso, Anglia, India, Románia, Dél-Afrika és Svájc) művészekből álló csoportjai készítik, a Hunger for Trade projekt keretében. Azt vizsgálják, hogy az élelemhez való hozzáférés problémája mennyire van jelen a különböző országokban, és ehhez igyekeznek globális kontextust teremteni. A romániai csapatot Gianina Cărbunaru rendező koordinálja, ők főleg a romániai mezőgazdasági területek felvásárlását vizsgálják, majd a tervek szerint a dokumentációt egy színházi előadás kereteiben fogják felhasználni.

Forrás: TOTB.ro

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!