Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.4.2014

Nem lesznek “nem emberi” személyek a delfinek

Elutasította a a szenátus Környezetvédelmi, illetve Közigazgatási Bizottsága Remus Cernea azon javaslatát, amely a delfinek nem emberi személyekként való különleges védelemben részesítését célozta.

A törvényjavaslat hét elutasító szavazatot és egy tartózkodást kapott a Környezetvédelmi Bizottság tagjaitól, illetve negatív véleményezést a szenátus Közigazgatási Bizottságától.

A Környezetvédelmi Bizottságban ülő szenátorok azt kifogásolták, hogy a törvénytervezet alkotmányellenes. A Bizottság alelnöke, Doina Silistru elmondta, létezik már mind állatvédelmi, mind a halászatot szabályozó és a természeti rezervátumokat védő törvény, ez a törvénytervezet azonban „túl messzire megy”.

A szenátorok azt is kifogásolták, hogy jogi szempontból nem létezik Romániában olyan, hogy „nem emberi” személy.

Remus Cernea kedden mutatta be a tervezetet, és kifejtette, hogy az utóbbi évtizedek kutatásai azt mutatják, a delfinek rendkívül fejlett állatok, amelyek „hihetetlenül komplex intelligenciával rendelkeznek”, nagyon kíváncsiak, és fejlett sozciális közösségekben élnek. A képviselő szerint az, hogy ők az egyetlen állatfaj, amely rendszeresen emberi életeket szokott megmenteni egy morális felsőbbrendűséget jelöl.

„A delfinek agya összetettségben az emberi aggyal vetekszik. Sajnos ennek ellenére áldozatai az emberi tevékenységeknek, gyakran levadásszák őket és a húst eladják Japánba” – panaszkodott a képviselő, és megjegyezte, amióta az interneten megjelent a kezdeményezést, számos támogató levelet kapott, több „fontos személytől” is.

Cernea elmondta, ha Románia lenne az első európai ország (India már bevezette), amely törvényben fogadná el a delfinek személy voltát, az nagyban javítaná az országunkról kialakult képet, ugyanakkor precedenst teremtene a világ más országainak is.

Cernea aggodalmát fejezte ki a Konstancán szórakoztató céllal fogságban tartott delfinekkel kapcsolatban, és kifejtette, hogy nekik az emberek szórakoztatása nem természetes, az elfogott delfinek mintegy fele lesz depressziós és követ el öngyilkosságot az első két évben. Ugyanakkor azt kérte, hogy amennyiben elfogadják a nem emberi kategóriát, az őket ért sérelem ugyanolyan büntetésre találjon, mint a személyekkel szemben elkövetett kihágás.

A PNL-s szenátorok vezetője, Puiu Hașotti „abszurditásnak” nevezte a felvetést, és azzal élcelődött, hogy elképzeli, amint ügyvédek képviselik a delfinek jogait a bíróságok előtt.

Cerneával tartott a görög-bizánci nemesi családól származó Brianna Caradja hercegnő is, aki felhívta a figyelmet a delfinállomány drámai csökkenésére a ’60-as évek és 2000 között, és elmondta, véleménye szerint nem vicces ez a törvénytervezet, hiszen a „kollektív lelkiismeretben” a delfin a legszeretettebb állatnak számít.

Forrás: mediafax

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!