Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 16.4.2014

Bebizonyították: a palagáz-kitermelés földrengéseket okozhat!

Ohiói geológusok első ízben igazolták, hogy kapcsolat van a hidraulikus repesztések és ezek térségeiben történő földrengések között. Vizsgálatuk tárgya egy, az Appalache-hegység lábainál fekvő terület. A hatóságok ezentúl jóval szigorúbb feltételekhez fogják kötni az erre vonatkozó engedélyek kiadását.

„Az állami vizsgálat kereteiben történő felmérés öt olyan kis földrengést vizsgált Youngstown közelében, amelyek múlt hónapban történtek. A vizsgálat kimutatta, hogy a hidraulikus repesztés során nagy nyomással történő víz- és homokinjektálás egy eladdig ismeretlen törésvonalat hozott létre” – mondta el Rick Simmers, a State Oil & Gas vállalat elnöke, hozzátéve, hogy a kapcsolat „valószínűnek látszik”.

Korábbi tanulmányok már összekapcsolták a repesztés utáni szennyvíz tárolására használt mélytartályokat a földrengésekkel, ez a tanulmány azonban a repesztéshez direkt módon kapcsolja azokat. A márciusban történt földrengések egyetlen eseményből következtek, és lakott területen is jól érezhetőek voltak.

A kanadai belügyminisztérium keretén belül működő Reklamációs Iroda szeizmológusa, Glenda Besana-Ostman megerősítette, hogy a felfedezés első a témában, amely nemcsak a szeizmikus jelenségek és a mélységi tározók, hanem a gázkitermelés és szeizmikus jelenségek között mutat ki összefüggéseket, ugyanakkor megemlítette, hogy a térségben egy mély gödör már 2012-ben is földrengéseket okozott.

A szükséges engedélyek ezentúl Ohióban lesznek legszigorúbbak az Egyesült Államok területén belül.

A fúráshoz szükséges új feltételek között szerepelni fog, hogy egy már meglévő törésvonal 4,8 kilométeres körzetén belül történő fúráshoz olyan felszerelés szükséges, amely segítségével ellenőrizni lehet a rengéseket. Amennyiben a Richter-skála szerinti 1 fokos rengés történik, a repesztést fel kell függeszteni. Amennyiben egy rengés és egy gázkitermelési munkálat közötti kapcsolat beigazolódik, a munkálatokat azonnal fel kell függeszteni.

„Ugyan 100%-os biztonsággal sosem állítható, ha egy fúrás kapcsolatba hozható egy szeizmikus mozgással, az elővigyázatosság azt diktálja, hogy olyan lépéseket tegyünk, amelyek az emberi egészség, biztonság, illetve a környezet megvédését szolgálják”- mondta James Zehringer, a természeti források részlegének igazgatója.

Ugyanakkor Ohio állam meghatározatlan időre felfüggesztette a kitermelést azon a területen, ahol a márciusi földrengések történtek.

Forrás: TOTB.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Szakács Sándor, geológus
  Közzétéve: 17.4.2014, 12:43 am

  1. Egy kis ellentmondás a cím és a tartalom között:
  – cím: “Bebizonyították”
  – tartalom: a hidraulikus repesztés és a földrengések között a kapcsolat “valószínűnek látszik”
  – tartalom: „Ugyan 100%-os biztonsággal sosem állítható, ha egy fúrás kapcsolatba hozható egy szeizmikus mozgással, az elővigyázatosság azt diktálja …”

  2. “Amennyiben a Richter-skála szerinti 1 fokos rengés történik, a repesztést fel kell függeszteni”: a Richter skála szerinti 1-es fokú földrengéseket az emberek nem is érzik, annyira gyengék. Ehhez képest, egy rönkszállító rakomány, amelyik elhalad a házunk előtt, a Richter skála szerinti 1-es magnitudójú földrengésnél nagyságrenddel nagyobb rezgést okoz az épületnek. A különbség csak az, hogy a rönkszállítók naponta sokszor haladnak el egyes házak előtt, miközben egy hidraualikus repesztés okozta “valószínű” (lásd fennebb) földrengés bekövetkeztének a gyakorisága legfennebb egy per több nap (hét/hónap). Ja, és egy másik érdekes különbség: a rönkszállítók ellen senki sem tiltakozik, pedig azok nemcsak (és főleg nem) az útjuk menti épületeknek és lakóiknak okoznak nap mint nap (és bizonyítottan) rezgés- zaj- és egyéb, ezeknél sokkal nagyobb, károkat.

  Hát ennyit az ilyen hírekről.

 2. A hozzászólás szerzője: traktor
  Közzétéve: 17.4.2014, 7:10 pm

  Tisztelt Szakács úr az állitásai korektek csak egy probléma van, előszőr sikerült ezt a bizonyitást elérni az északamerikai földrész azon területein ahol a földrengési előfordulás a legalacsonyabb.
  A rönkszállitos elmélet jó de itt is van egy bökkenő. Amint tudjuk minden 1000 m fölötti rengés az egy felületi mozgáshoz tartozik és altalában a kihatásai egy nagyobb területre kicsik. Amit a cikkek nem vesznek át az az információ, hogy ezek a rengesek mind 1500 méter alatt alakulnak tehát a furásszint pontjától vagy az alatt vannak a koncentrácios pontok. A másik szomoru hirrészlet hogy az epicentrumok megeggyeznek az elvégzet furások pontjaival az előrehaladott müholdas és szeizmikus megfigyelőküzpontok ezeket az epicentrumokat a földőn 20- 50 m pontossággal állapítják meg. A másik része a tanulmánynak az hogy ez a mérések érzékelése az a helyszinektől 500 – 1000 km re történtek . az utolagos helyszini megfigyelések már nagyobb értékeket jeleztek 2,5 és 3,5 között. Amit még megfigyeltek az az hogy a rengések fügnek a kitermelési ciklusokkal is, kicsit bonyolultabb mindt gondolnánk.

Szólj hozzá!