Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.5.2014

Reteklevél, dinnye- és krumplihéj: ne dobd el, inkább edd meg!

2013-11-09 15.46.37

A gyümölcsöknek és zöldségeknek rengeteg olyan része van, amit a legtöbben kidobunk, pedig fogyasztása nagyon egészséges, sőt mondhatni esetenként a hulladéknak tekintett rész lenne “a lényeg”.

Te is ismersz olyanokat, akik az almát addig rágják, amíg csak a szára marad? Ők csinálják igazán jól a dolgokat. A másik véglet azoké, akik az almát meghámozzák, és a héját is eldobják: nos, ebbe a bűnbe nem szabad esni. Az almahéjban lévő fontos antioxidáns, a quercetin a tüdő és az agy barátja; a héjban amúgy meg több rost és vitamin van, mint a gyümölcs húsában.

A mangold szárát is érdemes fogyasztani, nemcsak a leveleit: elsősorban a glutamin nevű aminosavért, mert az az öngyógyítási folyamatokat segíti elő. A citrusfélék héja is hasznos koleszterincsökkentő, csak vigyázzunk: a nálunk kapható déligyümölcsök biztosan vegyszerezettek, héjukat csak akkor reszeljük és fogyasszuk, ha szert teszünk biotermelésből származó darabokra.

Retekből már nálunk is kerülhet vegyszermentes: tudtad, hogy eredetileg a leveleiért termesztették? Tehát a reteklevelek fontos rostokat, kálciumot, vasat és más nyomelemeket tartalmaznak, együk bátran.

Jön a görögdinnyeszezon: a kedvenc nyári gyümölcs héja egy L-citrullin nevű aminosavat is tartalmaz, amely főleg sportolóknak ajánlott, enyhíti az izomfájdalmat és növeli a teljesítményt, és elősegíti a vérből a nitrogén kivonását. A répafélék levele is fogyasztandó, A és K vitaminban gazdag, ugyanakkor fontos vas- és potaszium-forrás. A krumplihéj szintén, emellett B, C vitamint, kálciumot tartalmaz. Süsd héjában!

A tökmag nemcsak pörkölve, csomagban ehető, ha tökfőzeléket készítesz, ne dobd ki a magokat sem, mivel fontos magnéziumforrást pazarolsz el. A magnéziumhiány márpedig szívproblémákhoz, csontritkuláshoz és fejfájásokhoz vezethet. A magvak fitoszterol-komponense ráadásul egyes kutatások szerint segít csökkenteni a “rossz” koleszterin szintjét.

Forrás: Huffington Post

Címkék: , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!