Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 10.7.2010

Hogyan készül a 25 wattos söröshordó?

A barkácsolást kedvelők számára nem ismeretlen, hogy a ház körül fellelhető ilyen-olyan hulladékokból, megmaradt anyagokból hasznos és különleges dolgokat lehet összeeszkábálni. Az ilyen jellegű újrahasznosítás szórakoztató és egyedi ötleteket szülhet. Ezért a TOTB-n is megpróbálunk bemutatni olyan eszközöket, tárgyakat, amelyek valami miatt “outside the box”-nak számítanak.

Sebők Botond

Az ötlet úgy indult, hogy szilveszteri buli után maradt egy söröshordó, amelyet sajnáltam kidobni. Egy srác polcán mindig jól mutat egy söröshordó, de én valahogy nem szeretem az egyéb haszonnal nem bíró szobadíszeket, így elkezdtem gondolkozni, hogy mire használható. Rövid tanulmányozás után észrevettem, hogy az alja átmérőben megegyezik a 6,5 hüvelykes hangszóróval. Így egy beszerzőkörút és kevesebb mint 8 óra munka után használatba vehettem két nagyon praktikus és különleges kinézetű zeneforrást.

Hozzávalók (sztereó üzemmódhoz):
– 2db üres 5literes söröshordó (buli után ingyen)
– 2db 6,5 inch-es hangszóró – lehetőleg „többutas”, autóba való (100 RON)
– 2db RCA anya csatlakozó – panelre (2 RON)
– 8db lemezcsavar vagy facsavar – kb. 3×10-es vagy 4×10-es
– 2db M3x40-es csavar anyával (ilyesmi szokott lenni a fiók aljában, ha nincs akkor sem kerül többe,mint 2 RON)
– 2db 10-15 cm hosszú kéteres kábel (pl. régi lámpa vagy rádió tápkábele)
– 2db 5×5 cm-es rongy vagy vékony szivacs (ingyen)
– Hangszigetelő szivacs vagy vattalap, amennyi beborítja a hordók belsejét
– kb. egy negyed tubus univerzális szilikon tömítő (remélhetőleg ingyen)

Szerszámok:
– Lyukfűrész (dekupír) fémvágó pengével vagy korongos vágó-csiszológép (flex)
– Fúrógép 2, 3 és 10 mm-es hegyekkel
– Szilikonpumpa
– Félkörös ráspoly
– Csavarhúzó(gép)
– Hegyes fogó
– Éles kés (hobbikés vagy „cutter”)
– Forrasztófelszerelés (hegyes páka vagy pisztoly, cin, gyanta vagy paszta)
– Körző, ami 10 cm-ig nyílik
– Mérőszalag, mérőléc vagy vonalzó, esetleg tolómérce (subler)

Elkészítés:


Egy erős csavarhúzóval feszítsd ki a hordók tetejéről a szelepet, majd alaposan mosd ki és szárítsd meg őket. Mérd meg a hangszóró átmérőjét (ahol beilleszkedik a lyukba), mérd ki a hordók alján a középpontot és jelöld meg.


Egy körzőt nyiss ki a hangszóró-átmérő felére, szúrd be a hordó aljának középpontjába és rajzold (vagy karcold) körbe. A csapnál rajzold 2 cm-el beljebb a vonalat!


Ha lyukfűrészt használsz, a 10-es fúróval fúrj egy lyukat a vonalon belül, ebbe szúrd a pengét és vágd körbe a vonal mentén.


Nyomd ki (vagy be, ahogy könnyebb) a csap kihúzókáját, vágd ki a fölötte is a kihagyott részt és egyenesítsd ki a lyuk belső fele körüli felületet.


A ráspollyal vagy kis köszörűvel simítsd el a kivágat szélét.


Próbáld a csap helyére az RCA csatlakozót és fúrd ki a megfelelő helyen a 3-as heggyel (a csatlakozón kell legyen egy vagy két 3mm-es lyuk). Ha ezeket a műveleteket megismételted a másik hordón is, mosd ki alaposan mindkettőt és hagyd kiszáradni.


Addig elő lehet készíteni a hangszórókat: húzd le a szigetelést a kábelek mindkét végéről kb. 5 mm hosszúságban, majd forraszd fel a hangszórókra és az RCA csatlakozókra, lehetőleg ügyelve hogy a hangszórók + sarka az RCA közepére, a – sarka a külső palástra csatlakozzon, valamint kenj egy csík szilikont egyenletesen a hangszórók peremére, ahol ráfekszenek a hordók szájára és hagyd megkötni.


Ha megszáradtak a hordók, fordítsd őket a kivágott nyílással felfele és az aljukra szintén szilikonnal ragaszd fel a kis rongy- vagy szivacsdarabokat, hogy ráfeszüljenek a szelepek helyén maradt lyukra (hogy a por ne menjen be és ne tátongjon lyuk a szép hangfalakon).


Ezután béleld ki a hordók belsejét a szivaccsal vagy vattával, 5-6 cm-enként egy-egy csepp szilikonnal odaragasztva a darabokat. Az alsó lyukat és a csatlakozó helyét hagyd szabadon. Helyezd el a csatlakozókat, rögzítsd őket az M3-as csavarokkal és szilikonozd körbe, hogy ne szökjön ki mellettük a levegő. Nem árt, ha most leellenőrzöd, hogy a forrasztások jók-e és a hangszórók szólnak-e.


Tedd a hangszórókat a hordó szájára, végső pozíciójukba és fúrd ki a hordó peremét a hangszóró rögzítőlyukjainak megfelelően.

Most ellenőrizd hogy nem hagytál szemetet (vagy esetleg a csavarhúzódat a hordókban 🙂 ) és a csavarokkal rögzítsd le a hangszórókat.

Ezzel kész is a nagy mű, egy erősítő segítségével el lehet kezdeni a decibelek ontását.

Figyelem!
A hangerő és teljesítmény a beépített hangszóróktól függ, ilyen méretben 20 és 30 W-rms között van, az autó-hangszórók általában 4 Ohm impedanciájúak – tehát biztonságos működtetéshez 20W / 4 Ohm –os erősítő ajánlott.

A fűrész vág, a kés éles, a forrasztópáka forró, a szilikon mérgező, stb. – szóval csak óvatosan és a munkavédelmi előírások betartásával… 🙂

Címkék: , , , , , , ,

9 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: terembura
  Közzétéve: 10.7.2010, 11:05 pm

  ez megint egy alapos túlzás. fogyóeszközök esetében érdemes spórolni. hangfalat meg inkább vegyen az ember, akkor van rá garancia, hogy szólni is fog. persze olyannak, aki nem hallja az mp3 és a wav közötti különbséget, jó a sörösdoboz is.

  • A hozzászólás szerzője: Sebők Botond
   Közzétéve: 11.7.2010, 2:22 pm

   Kedves Terembura!
   Ez az ötlet nem a spórlásról szólt, hanem egy különleges megoldásról, és mellesleg újrahasznosított két söröshordót. A minőséget illetően, egy házibuliba, autóba vagy kertipartira pont jó, persze hogy egy hangstudióban, monitorhangfalként nem állná meg a helyét. Az igazán vájtfülűek, magas minőségi elvárásokkal vásárolhatnak pár ezer dollárért profi hangfalakat és azok pont úgy fognak kinézni, mint a méregdrága profi hangfalak… Végül a garanciáról: ha valaki összerakta, feltételezem meg is tudja javítani, nem mintha a hangfalak normális használat mellett elromlanának 🙂

   • A hozzászólás szerzője: Sebők Botond
    Közzétéve: 11.7.2010, 2:46 pm

    Elnézést kérek a félreértésért. Garancia arra, hogy szól és megfelelően szól csak annyi, hogy különben nem hoztam volna nyilvánosságra, hanem eltüntetem a süllyesztőben, de bármikor meg lehet nézni és hallgatni az elkészült példányokat.

 2. A hozzászólás szerzője: terembura
  Közzétéve: 11.7.2010, 5:13 pm

  házibulihoz persze. saját kerti sörözéshez pláne. magyarul (háttér)zajnak. kis konyhaszekrényt szabtam már át mélynyomónak (nézve a doboz méretét), szépen légzőnyílással… még azokban az időkben, amikor a hangszóró nyugatról jött, és dobozzal már megfizethetetlenül drága lett volna — tehát már éppen nem itthon tekercseltük, de az erősítőt még mi raktuk össze dirib-darabból, egy-egy trafót még sajátkezűleg tekercseltem. még egy persze: a városban már volt egy darab diszkó, és a csendháborítási törvényt még mindenki le*****, úgyhogy a házibulihoz százwattokban gondolkodtunk.

  de azóta biza, sok víz lefolyt a dunán és mára minden megvásárolható. úgyhogy a szabadidő értelmes eltöltésén kívül nem sok értelmét látom ilyen hangfalak készítésének:

  felhasználhatósága — lásd a jól szól részt.

  sztájliss? — ja, sörösdoboz. ennyi. nem fűbe fektetve viszont kérdés, hogy nem fog-e mocorogni picike basszustól.

  olcsó? — nem. kapásból Genius 2.o-ás rendszereket néztem meg, hogy mennyikért vesztegetik. a teljesítményben rokonlelkekért 1oo-15o lejt kérnek el. (a “remélhetőleg ingyen” részeket 0 lejjel számolva is “considerabil”)

  jól szól? — ha komolyan venném a projektet, azt mondanám, oszcilloszkópot neki, és lássuk (a többcsatornás autóhangszóró valamit garantál, de a rezonanciadoboz…). de 1: hobbiból csináltad. 2: lásd az olcsó pontot, ha minőséget is akarok.

  szal nó offensz, itt a fogyasztói társadalom győz 🙂

 3. A hozzászólás szerzője: csaga
  Közzétéve: 12.7.2010, 10:47 am

  Nagyon jó és érdekes ötlet!

 4. A hozzászólás szerzője: Hangfal Söröshordóból » Lángész
  Közzétéve: 12.7.2010, 3:07 pm

  […] A készítés leírása itt elolvasható. […]

 5. A hozzászólás szerzője: Alma
  Közzétéve: 2.9.2010, 1:35 am

  Terembura..Te azon hangmernokok koze tartozol akik sszeretnek felvagni a tudasukkal? Senki nem volt kivancsi az oneletrajzodra, ez egy soroshordo hangfal ami feligmeddig poen es laza. En vagom az mp3es wav kozotti kulombseget..Megis ember..get a life

 6. A hozzászólás szerzője: Kecson1kan
  Közzétéve: 2.1.2013, 6:45 pm

  Milyen csavvarral csináltad? és hogy rögzítetted hogy ne lötyögjön a hangszóró?

  • A hozzászólás szerzője: Sebok Botond
   Közzétéve: 3.2.2013, 5:28 pm

   En facsavarokkal fogtam fel (3x10es vagy 3x12es, mar nem emlekszem pontosan), elofurtam 2mm-es furoheggyel es egy csepp szilikont tettem a lyukba, de vegulis csak ahogy a csavar teste kitagitja a lyukat, az is legmentes. Valoszinuleg a lemezcsavar vagy az onlyukaszto (nalunk autofiletant neven ismert) csavar elegansabb lett volna. A hangszorok kosarara huztam egy vastagabb szilikonreteget, ugy, hogy a hordo szaja abba belevagott tehat nem csak lotyogesmentes, de legmentes tomitest biztosit. Maskulonben a hangszoro es a hordo is eleg rugalmas, hogy a csavarokat jol meghuzva egymasnak feszulnek.

Szólj hozzá!