Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Heroes | 14.4.2014

Fogyatékkal élő biokertészek látnak el friss zöldséggel sepsiszentgyörgyi családokat

Sepsikőröspatakon van egy farm, ahol fogyatékkal élők termelnek biozöldséget a heti zöldségkosárra előfizető családoknak. A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány és az Írisz Ház nappali foglalkoztató központ szociális vállalkozása keretében hét értelmi sérült dolgozik a zöldségeskertben. A fiatalok sikerélményt nyújtó elfoglaltságot, az összeforrt csapat nyújtotta közösségi élményt és napidíjat is kapnak munkájukért, a családok asztalára pedig minden héten egészséges és friss helyi termék kerül.

B.D.T.

942570_497170813688028_537017569_n
A sepsikőröspataki kertészet és kisállatfarm. Fotók: az Írisz Ház Facebook-oldala

A sepsiszentgyörgyi alapítvány 2010-ben vásárolta meg a farm területét, elsősorban abból a célból, hogy egy speciális üdülőtelepet – tehermentesítő központot – építsen. „A fogyatékkal élők több mint 90%-a családban lakik, ami nagyon sokszor nehézségekkel jár. Ebben szeretnénk segíteni, hogy egy-két hétre, hónapra tehermentesítjük a családot, ellátjuk a fogyatékkal élőt, akár még olyan esetben is, ha ágyhoz kötött. Kezeljük, foglalkozunk vele, addig a család felszusszanhat, akár elmehet egyet vakációzni” – magyarázta a koncepciót Makkai Péter lelkész, az Írisz Ház vezetője. A központ már majdnem készen van. A területen volt ugyanakkor egy régi kecskefarm, amelynek helyén elindult a kertészkedés, melegházat hoztak létre, a fogyatékkal élők csoportjai kijártak oda, ami nagyon jó terápiás foglalkozás is volt a fiataloknak. Az elején csupán saját használatra termeltek salátát, hagymát, paradicsomot stb. A NESsT amerikai alapítvány kiírt egy pályázatot szociális vállalkozás indítására, akkor jött az ötlet, hogy a farmon indítsanak egy ilyen típusú tevékenységet.

Azt a módszert választották, hogy tavaly ősszel családokat toboroztak, akikkel hosszú távú szerződést kötöttek, melynek értelmében idén tavasztól őszig biztosítják számukra hetente az idényzöldséget és egyéb megtermelt élelmiszert. Facebookon, ismerősök között hirdették a lehetőséget, amelyen gyorsan kapott is 15 család.

Úgy számolták, a jelentkező családoknak elegendő mennyiséget termelnek. A keretszerződésben családonként 1200 lej szerepel, amiből a megrendelőknek novemberben egy 300 lejes előleget kellett kifizetniük, a termelők abból vásárolták meg a vetőmagokat, elkészítették a tíz magaságyást, a melegházakat. Néhány hete már szállítják rendszeresen a zöldségkosarakat.

10167933_679191142152660_6117418006568205781_n

A magaságyás egy Székelyföldön és Erdélyben egyelőre ritka mezőgazdasági termelési módszer. Fából készítettek egy 60 centi magas keretet, amibe rétegesen avar, levelek, föld, szalma, trágya kerül. Az ágyások mérete 10×1,6 méteres, akár kerekesszékkel is megközelíthetőek. Nem kell lehajolni, hogy az ember meggyomlálja, a magasítás következtében a föld is melegebb, amibe a magvakat ültetik, és jobban tartja a nedvességet is – magyarázta Makkai.

A legutóbbi zöldségkosárba spenót és friss csalán került, ami nagyon egészséges eledel. Receptet is szoktak mellékelni a terményekhez, így a családok új fogásokat is kipróbálhatnak, pl. spenótos lasagnát vagy csalánlevest főzhetnek a zöldségkosár tartalmából. „Ötleteket is adunk, nemcsak zöldséget” – hangsúlyozza Makkai.

10171876_679192155485892_5713294643756294271_n

A kísérleti idény lejártával, ősszel majd kiderül, lesz-e kapacitás még több családnak termelni, tudják-e bővíteni a megrendelői kört. „Reméljük, sikerül az első év, és mindenki elégedett lesz” – tette hozzá.

Értelmes munka mint terápia

Hét fiatal és két vezető dolgozik jelenleg a farmon, a szociális vállalkozás egyelőre veszteségesen működik, de amúgy sem a profit a lényeg, hanem egy másfajta nyereség: hogy a fiatalok lefoglalják magukat. Nagyon szeretik, amit csinálnak, kapnak egy szimbolikus napidíjat is. „Értelmi fogyatékkal élőkről lévén szó, nagyon fontos az ilyenfajta motiváció is, de ezt nem lehet fizetésnek nevezni. A gondozók alkalmazottaink, ők fizetést kapnak, a fiatalok még nem. Ha majd sikerül bővíteni, és a termés is nagyobb lesz, az a terv, hogy a munka javadalmazása – ha nem is megélhetési forrás, de – számukra is fizetés jellegű legyen.”

10013916_10201372957677466_608027131_n

Sepsiszentgyörgyön 2700 fogyatékkal élőt tartanak számon, több mint 90 százalékuk otthon van és nincs elfoglaltsága, vagy kisegítő iskolába jár – hozzájuk képest a nappali központban foglalkoztatott 35 fogyatékkal élő fiatalnak nagyobb esélye van a felzárkózásra, beilleszkedésre. Az Írisz Házban próbálnak élő kapcsolatot fenntartani a családokkal. „A fogyatékkal élőnek a szülei is általában nehézséggel küzdő emberek, akiknek maguknak is nehéz elhinni, hogy a nagykorú vagy akár 30 éves kort elért, esetenként beszámíthatatlannak látott gyermekük hirtelen elkezd fejlődni, elfoglalni magát, új közösségbe kerül, megnyílik számára egy új lehetőségekkel teli világ. Ezt nehéz néha a családnak feldolgozni, megérteni. De eddig pozitív hozzáállást tudunk elkönyvelni a szülők részéről is” – hangsúlyozta Makkai.

Ha valaki be szeretné íratni a gyerekét az Írisz Házba, előbb egy felmérést végeznek el a fogyatékkal élőről, annak függvényében ajánlanak neki foglalkozásokat. A havi hozzájárulás 35 lej, ehhez még hozzájön egy havi 65 lejes étkeztetési költség.

Több műhelyük van, amelyekben a beiratkozók gyakornokként kipróbálhatják a különböző tevékenységeket. Ugyanakkor ezek a műhelyek szintén szociális vállalkozásként működnek, ahol alkalmazottként is dolgozhatnak fogyatékkal élők, jelenleg tizenketten vannak ebben a státusban.

A farmon kívül működik egy kézműves és asztalosműhely, egy ruhaválogató, egy zöldövezet-fenntartó csoport, amely cégek számára végez szolgáltatást; épületfelújítással, festéssel is foglalkoznak, valamint az Írisz Ház üzletében is alkalmaztak három fiatalt.

1978799_679194748818966_47310607400107727_n

Mindenki olyan tevékenységet választhat, amihez affinitása, kedve, tehetsége van, így a hét kertészkedő fiatal azok közül került ki, akik örömmel végezték a kerti munkát, komolyan vették, megbízhatóan és jól dolgoztak. „Szépen összeforrt csoport, igazi haladást értünk el velük, hiszen ez nagyon szép munka, látják az eredményét, vannak sikerélményeik, és ez sokat jelent.”

Művészetterápiától a művészetig

Az Írisz Házban egyébként többféle terápiás foglalkozást is szerveznek. A képzőművészeti, mozgás-, dráma-, zeneterápiás délutáni fakultatív programokon szintén azok vesznek részt, akik számára ez vonzó. „A fogyatékkal élő embereknek is ugyanolyan tehetségeik vannak, mint az egészségeseknek, ezeket ők érzik, tudják, kijön belőlük” – magyarázza Makkai. A művészeti foglalkozások termékeinek értéke van, amit meg lehet mutatni az embereknek, így jött az ötlet, hogy kiállításokat szervezzenek a fogyatékkal élők által készített festményekből, grafikákból, rajzokból, plasztikákból. Az Outsider Artnak idén lesz az ötödik kiadása.

„Olyan kiállítást szervezünk, amelyen valódi művészi értékű munkákat állítunk ki. A közönség nem azért jön el, mert mondjuk szülőként a gyerekei alkotásait akarja látni és megdicsérni, vagy nem sajnálatból, hanem mert ténylegesen esztétikai értéket hordozó munkákat láthat” – vázolta a koncepciót Makkai. A kiállításra az egész országból várnak fogyatékkal élők által készített alkotásokat, a legjobbak pedig Írisz Ház Díjban részesülnek.

A pályázatra beérkező műveket szakmai zsűri, tehát művészettörténészek, képzőművészek, kritikusok értékelik és választják ki a legjobbat. „A kiállításokat is igyekszünk kimondottan művészeti kiállítótérben szervezni, tehát nem egy iskolában, az Írisz Házban vagy a templomban. Tavaly például az Árkosi Művelődési Központban volt a kiállítás, még a minisztérium egyik munkatársa is jelen volt, értékelték a munkákat a képzőművészek is, tehát ennek a rendezvénynek már rangja van.”

Az Outsider Art sikerén felbuzdulva kezdték el az Outsider Music Fest  nemzetközi zenei fesztivál szervezését is, amelyen fogyatékkal élő tagokkal is rendelkező együttesek léphetnek fel. A május 10-én sorra kerülő harmadik kiadásra április 15–éig várják a jelentkező zenekarokat.

182567_498450206893422_937203960_n

A házigazda részéről két tánccsoport és egy együttes lép fel, Sepsiszentgyörgyről még részt vesz a Philadelphiai Manócskák gyerekegyüttes, de pl. a nagyszebeni Diakónia Alapítvány németajkú együttese is jelentkezett, illetve sokan mások. „Olyan zenei fesztivált szervezünk, amelyen élvezhető, jó, minőségi zenét játszó együttesek játszanak, így választjuk ki a meghívottakat, fellépőket. Idén Magyarországról és Németországból is érkeznek együttesek, tavaly egy autista és más értelmi fogyatékkal élő srácokból álló hollandiai metálbanda is fellépett, nagyon jó produkciójuk volt” – mesélte a főszervező.

215373_498095156928927_1198423652_n

A nehézségek azért vannak, hogy leküzdjük őket

Idéntől jelentősen csökkent az Írisz Ház nappali foglalkoztatójának az állami támogatása, tízezer eurós nagyságrenddel, ami fájdalmasan érintette a tevékenységeket. A nappali foglalkoztatónak a költségein nem lehet spórolni, ezért a szociális vállalkozások sínylették meg a megszorítást, két alkalmazottól meg kellett válniuk, átszervezéseket végeztek.

Makkai Péter úgy fogja föl ezt a munkát, mint elhívást. Keresztény hívőként és lelkipásztorként a bajba jutottak és betegek, „Krisztus legkisebbjei” segítését, látogatását tekinti a legfontosabb parancsolatnak. „A motivációt minden nap megtalálom abban, hogy látom, előbbre ment az ügy, a fiatalok számára az élet megváltozik, új lehetőségek nyílnak meg, egy család megnyugszik, mert tudja, hogy a gyermeke jövője biztonságban lesz, valaki gondoskodik róla. Ezek nem is egyszerűen segítenek, hanem továbblöknek a nehézségeken. A nehézségek amúgyis azért vannak, hogy leküzdjük őket.”

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!