Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 4.4.2014

Április 6.: tüntetések, gyűlések országos napja a fracking ellen

logo-300x300

Április 6-án több mint hatvan romániai településen és külföldön is tüntetések, gyűlések és felvonulások lesznek a hidraulikus repesztéssel (fracking) történő palagáz-kitermelés ellen. Az országos fracking-ellenes nap megszervezésében közel 100 civil szervezet és informális csoport vesz részt.

“Védjük meg együtt a földet, a levegőt és a vizet” – szól a szervezők felhívása.

A résztvevők a következő követeléseket fogalmazták meg Románia parlamentjéhez és kormányához:

– tiltsák be törvény révén a nemkonvencionális szénhidrogének, beleértve a palagáz hidraulikus repesztéssel történő kitermelését;
– érvénytelenítsék azokat a kormányhatározatokat, amelyek alapján illegálisan kiadták a palagáz-feltárási és -kitermelési engedélyeket;
– tartsák tiszteletben a helyi közösségek akaratát, és tegyék átláthatóvá a döntési folyamatokat.

Pungești-en már az első fúrásra készülnek, más helyszíneken koncesszióba adtak területeket a palagáz feltárására és kitermelésére; a hidraulikus repesztést titokban alkalmazni kezdik mind a klasszikus földgáz- és olajkitermelésnél, mind a palagáz esetében, hogy növeljék a termelékenységet, mindezt anélkül, hogy környezeti hatástanulmányok készülnének az egészségre és a környezetre gyakorolt hatásokról – nehezményezik. A tüntetők szerint a hatóságok ahelyett, hogy a kötelességüket teljesítenék, bűnrészesei a visszaéléseknek, és vállalatok érdekeit tartják szem előtt.

A hidraulikus repesztés technológiáját az Egyesült Államok 18 tagállamának több településén és európai országokban, pl. Franciaországban és Bulgáriában is betiltották. Romániában két éve kezdődtek a tüntetések, ennek ellenére folytatódik az engedélyek kiadása – nem átlátható módon, és olyan törvényi keret hiányában is, amely a palagázkitermelést szabályozná. A palagáz nem szerepel a “kőolajtörvényben” (2004/238. törvény), ezért a rá vonatkozó kormányhatározatok a tüntetők szerint semmisnek tekinthetők. A Nép Ügyvédje megállapította, Pungești-en túlzott erőszakot alkalmazott a belügyminisztérium, ennek ellenére a Chevron munkálatai folytatódnak a csendőrség felügyelete mellett.

via TOTB.ro

Facebook-eseményoldal
Fracktivisták: Erdély a palagázkitermelés ellen
Stopfracturare.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!