Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 1.4.2014

Égetés a Rétyi Nyír Natura 2000-es területen is

Szentivánlaborfalva közelében, a Feketeügy partján ismeretlenek több mint egy héttel ezelőtt felégették a Rétyi Nyír Natura 2000-es területhez tartozó füves folyópartot – derül ki Toró Attila fotós fényképeiről, amelyeket a sepsiszentgyorgy.info weboldalon publikált.

“Az általam végigjárt 3 kilométeres partszakasz állapota természeti katasztrófa utáni állapotot idéz. Kitört, megcsonkított fák, bokrok. Szeméttel teleszórt táj, helyenként felégetett avar. Mintha senkiföldjén járnánk, pedig a területen a környező falvak egyik éltető eleme, a Feketeügy kanyarog, melyre, a látottak alapján, éppen a helybeliek nem tudnak, nem akarnak vigyázni. A kanyargó folyószakasz mindenkori vízállása a környező területek talajvizét tartja szinten, míg a folyószakasz körüli holtárkok változatos élővilágnak adnak otthont. A látottak alapján kérdéses, hogy Réty és Uzon község polgármesteri hivatalai, a Rétyi Nyír és Uzon-Szentivánlaborfalvi tavak Natura 2000 gondnoka, Kovászna Megye Tanácsa, végeztek-e az elmúlt években olyan felvilágosító tevékenységet, ami egyértelműen a helyi lakosok tudtára adta, hogy a tarlóégetés, az illegális szemétlerakás nemcsak a védett területen, hanem azon kívül is tilos” – írja bejegyzésében az Indigó csoport tagja.

A Rétyi Nyír és több más Kovászna megyei Natura 2000-es terület hivatalos gondnoka a Kovászna Megyei Tanács. Az önkormányzat keretében a természetvédelmi, vidékfejlesztési és hegyimentő megyei központ látja el a gondnoki teendőket, a közintézmény 2012. június 1-jén jött létre, három alkalmazottal dolgoznak.

Papucs András, a központ vezetője a TOTB megkeresésére közölte, biológusuk, Barti Levente kiszállt a helyszínre és már fogalmazzák a feljelentést a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrséghez, azonban ennek semmilyen hatását nem remélik mindaddig, amíg ténylegesen a törvény alapján kiszabható büntetéseket nem alkalmazzák.

feketeugy_haromszek_20
Fotók: Toró Attila

A tarlók, nádasok vagy füves területek felégetése a természetvédelmi területeken a 2005/195. számú sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásáról szóló 2006/265. törvény értelmében bűnténynek minősül és legkevesebb 3 hónap börtönnel vagy 30-60.000 lej bírsággal büntetendő, de egyébként a nem védett területeken is tilos. A probléma a TOTB által ismertetett többi esetben is az, hogy a tetteseket nehéz kinyomozni, így a legtöbb esetben a büntetések kiszabása is elmarad.

Papucs András szerint eddig a Rétyi Nyírben nem volt ilyen probléma, vagy csak nem értesültek róla. Szerinte az égetések tilalmára vonatkozó felvilágosító kampány a környzetvédelmi, mezőgazdasági hivatalok hatásköre lenne, a gondnokság kimondottan erről nem szervezett lakossági tájékoztatást, a hasonló rendezvényeiken a természetvédelem fontosságáról általában esett szó.

Címkék: , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Pál Zoltán
  Közzétéve: 1.4.2014, 3:50 pm

  a tegnap, március 31-én a korondi Csiga-domb oldalában oltottuk másodmagammal a harapozó lángokat. sikerült megfékezni, “csak” egyharmada égett le.
  Meddig ér el a székely nemtörődömség?

 2. A hozzászólás szerzője: tibor pistike
  Közzétéve: 7.4.2014, 8:30 am

  evszazadok ota az emberek igy raknak rendet maguk korul, a felegetett helyen az anyatermeszet nagyon rovid idon belul regeneralja magat, ez nehany evvel ezelottig soha nem volt problema evszaadokkal ezelott igy alakultak ki a mai szantok legelok.
  ez ugyanugy divatjelenseg mint a kobor kutyakat vedok hiszteriaja.
  nehany senki onjelolt kornyezetvedo igy probal megelheteshez sot poziciohoz jutni, probalna meg a paraszt oldalan allni akinek az a rengeteg gazt kell ket kezzel fekezze hogy ne lepje be a foldjet es ne valjon dzsungelle a szo rossz ertelmeben.
  az egesbol szarmazo fustgazokrol pedig ne papoljon az aki tetlenul elvezi a mai modern kor minden vivmanyat melyek 1000 szer szennyezobb gyarakban szuletnek.
  a szemeteles az mar mas kerdes , egeszen mas tema azzal teljesen egyetertek.

  • A hozzászólás szerzője: Pál Zoltán
   Közzétéve: 7.4.2014, 10:32 am

   A szántók és legelőket karbantartották évről évre mnkával, nem tűzzel, ezért nem gazolódtak el. A gaz a hanyagság, annak égetése meg lustaság.
   Itt a természetvédelmi területekről van szó, amelyek néha az endémikus fajoknak adnak oltalmat, egyediek, értékesebbek a szántóknál a biodiverzitás megőrzésében.
   És azt se feledje az, aki védi az égetőket, hogy az égetést a talajlakó flóra és fauna is megsínyli, illetve a felégetett területen az invazív, kozmopolita fajok könnyebben megvetik a lábukat, mint egy érett, őshonos élő ökoszisztémában…úgyhogy uraim, ne védjük a lusta ostobákat.

Szólj hozzá!