Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.3.2014

Druzsbás szamurájok estek neki ismét a fáknak Marosvásárhelyen

DSC_0253

Folytatódnak a tiltakozások Marosvásárhelyen a fakivágások és –metszések ellen, mivel a helyiek szerint a polgármesteri hivatal továbbra is barbár módon kezeli a vásárhelyi zöldövezeteket, és továbbra sem mutat semmilyen hajlandóságot, hogy érdemben tárgyaljon azokkal, akik ezt nehezményezik.

Marosvásárhelyen közfelháborodást kiváltó, szakmai szempontból sem indokolt vagy törvénytelen fametszések zajlottak. Nemrég ugyanakkor civil szakértők kerültek be a marosvásárhelyi zöldövezet-kezelő bizottságba, akik elvileg lehetőséget kaptak arra, hogy felügyeljék ezeket a munkálatokat – írtuk  korábban a Rhododendron Természet- és Környezetvédő Egyesület, a Fókusz Öko Központ, a Maros Megyei Hegyimentők Egyesülete és a Marosszéki Közösségi Alapítvány közös közleményére hivatkozva.

Továbbra is módszeres csonkítás zajlik

A mostani “metszéseket” a tavaly engedélyezték, ebbe a civilek képviselőinek nem volt még beleszólása – közölte megkeresésünkre Kósa István ökológus, a marosvásárhelyi zöldövezet-kezelő bizottság helyettes tagja. Sajnos azonban a hatóság annak az ígéretnek sem tett eleget, miszerint a civil szakértők terepen beleszólhatnak a metszések elvégzésébe, illetve hogy rendezhetnek egy mintametszést, ahol a hivatal, a kivitelező cégek és a civilek közösen megtárgyalják, hogyan kell helyesen metszeni a díszfákat. Továbbra is zajlik tehát a módszeres csonkítás – összegezte a helyzetet az ökológus, aki ennek ellenére reménykedik abban, hogy idén sikerül normalizálni a helyzetet; már most az tapasztalható, hogy kevesebbet vágnak ki, inkább “metszenek”.

A civilek egyik tervezett válaszlépése, hogy a marosvásárhelyi fákra testreszabott vágási útmutatót készítenek, illetve feltérképezik az értékes fákat.

Ne Vágj Ki Minden Fát: újabb flashmob

Ezzel párhuzamosan a városban folytatódnak a lakossági tiltakozások: legközelebb április 6-án szerveznek faölelő flashmobot 17 órakor a Főtéri parkban. A Ne Vágj Ki Minden Fát – Öko civil mozgalom erre buzdít legfrisebb közleményében.

A civil szakértőket semmibe veszik, az ígéreteket nem tartják be, és ha ezt valaki számon kéri, akkor azt a választ adják, hogy lakossági kérésre cselekedtek – áll a Think Green kampány koordinátora, Lampa Levente által aláírt közleményben.

A Ne Vágj Ki Minden Fát – Öko civil mozgalom felidézi: legutóbb a Kárpátok sétányán azért tettek tönkre egy játszóteret övező értékes faegyüttest, mert állítólag szarkafészek volt a fán, és a szarkák zavartak néhány lakót; a Cornisa negyedben a diófák sem úszták meg, az Unirii negyedben gyökerestől emelik ki a fákat útjavítás címén. “Talán nincs negyed a városban, ahol a druzsbás szamurájok ne csaptak volna le uraik parancsára. Fák, bokrok, semmi sem úszta meg a szakszerűtlen és barbár kezelést” – zárul a helyzetleírás.

Tavaly a Maros Megyei Környezetvédelmi Őrség megbüntette a polgármesteri hivatalt a fakivágások miatt, és megtiltott minden további munkálatot mindaddig, amíg el nem készül Marosvásárhely zöldövezeteinek pontos nyilvántartása. A civilek szerint a regiszter a mai napig sincs aktualizálva, így a mostani fakivágások is törvényellenesen zajlanak. Nyomatékosan kérik a hatóságokat, hogy tartsák be az érvényben lévő törvényeket és szabályozásokat.

A kivágott fák helyébe itt-ott csemetéket ültettek, ám azok nagy eséllyel nem érik meg, hogy felnőjenek, 7 cm átmérőjű kellene legyen a törzsük ahhoz, hogy túléljenek az út mentén – hívja fel a figyelmet a lakosok mozgalma. Az április 6-i megmozduláson való részvételre buzdítják mindazokat, akiket bánt, ami a városban történik zöldövezet-kezelés címén.

Szavaznak a képviselőházban a fák védelméről

Borbély László RMDSZ-es képviselő korábban törvénytervezetet nyújtott be, miszerint a településeken a fák kivágásához minden esetben a megyei környezetvédelmi ügynökségek engedélye szükséges. Ezt a szenátus már elfogadta. A tervezetről két héten belül szavazhat a képviselőház  is – nyilatkozta a politikus a Marosvásárhelyi Rádiónak.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Edy
  Közzétéve: 31.3.2014, 6:01 pm

  FELHÁBORITÓ! Más szavunk nincs.

 2. A hozzászólás szerzője: Attila Kerekes
  Közzétéve: 31.3.2014, 8:26 pm

  Ugyanez folyik Kolozsváron is…

 3. A hozzászólás szerzője: Pista
  Közzétéve: 1.4.2014, 9:51 am

  Meg Csíkszeredában is. De itt a lakók szöknek neki a fáknak…

Szólj hozzá!