Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.3.2014

Közvetlen fenyegetés: aggasztó képet fest a klímaváltozásról szóló új ENSZ-jelentés

Az ENSZ legújabb, hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése minden eddiginél aggasztóbbnak tartja a klímaváltozás életkörülményekre és élőhelyekre kifejtett hatását.

Az ENSZ kormányok közötti együttműködéssel megfogalmazott jelentése arra a következtetésre jutott, hogy a globális felmelegedés már most, valós időben is kifejti hatását: az antarktiszi jégtakarók és az északi jéghegyek olvadnak, megemelve a tengerek szintjét, elpusztítva az óceánok korallzátonyait, és szélsőséges időjárást okozva. A klímaváltozás fenyegetést jelent a globális élelemkészletekre és az emberi biztonságra, szögezi le a friss jelentés.

„A klímaváltozás hatásai mindenkit érinteni fognak a bolygón” – mondta Rajendra Pachauri, az IPPC elnöke. A jelentés három éven keresztül készült, több mint háromszáz tudós vett részt megírásában, 2600 oldalon, 32 köteten át íródott. A szakma szerint ez a legkijózanítóbb, és eredményeit tekintve leginkább véglegesnek tekinthető tanulmány a témában.

A legutóbbi jelentéshez képest dupla annyi tudományos bizonyítékot soroltak most fel a klímaváltozás káros hatásait nézve, ugyanakkor a klímaváltozás milyenségéről is átfogóbb képet kapunk, ami alapján jóval közvetlenebb fenyegetésnek tekinthetjük az életre és élettérre nézve, főleg a társadalmi egyenlőtlenségek áldozatai és szegénységben élők esetében.

Ez a nyelvezetben is nyomon követhető, A Vöröskereszt megszámolta, hogy a jelentés a “kockázat” szót 230-szor használja, ez a hét évvel ezelőtti 40 említéshez képest hatalmas növekedés. A legmagasabb kockázat a természeti csapások miatt lehetséges humanitárius válság kialakulása. A jelentés katalogizált néhány 2000 óta bekövetkezett katasztrófát (európai gyilkos hőhullámokat, ausztráliai bozóttüzeket, pakisztáni árvizeket) is, közvetlenül a klímaváltozás következményeinek tartva ezeket.

„Olyan korban élünk, ahol a klímaváltozást nem a jövő egy hipotézisének kell tekintenünk” – jelentette ki Chris Field, a jelentés két irányítója közül az egyik.
A szélsőséges időjárás aránytalanul fogja áldozatait szedni a szegény és idős emberek körében. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a kormányok nem dolgoztak ki stratégiákat megvédeni állampolgáraikat. „Ez valóban egy komoly kihívás lesz a szegény közösségek és szegény országok számára” – mondta Maggie Opondo, a Nairobi-i Egyetem földrajzprofesszora, a jelentés egyik kidolgozója. Az idők során már halmozódtak a figyelmeztető jelek, a mostani jelentés azonban nyíltan összeköti a felmelegedést az élelmiszerhiánnyal és konfliktusos helyekkel.

A klímaváltozás már most jelentősen sújtja a globális élelmiszer-tartalékokat. A termőföldek elkezdtek apadni – főleg a búzamezőkből van kevesebb –, ez kétségeket ébreszt afelől, hogy a népességnövekedéssel arányosan a termelés is növekedni tudjon.

A jövő komornak tűnik: egyes forgatókönyvek szerint a búza- és kukoricatermesztés lehetőségei drámai módon meg fognak csappanni.

„A klímaváltozás a termelés féke. Hozamnövekedésre van szükség, hogy az egyre növekvő igényeket kielégíthessük, azonban a hozam már most csappan” – jegyezte meg Michael Oppenheimer, a Princeton professzora, aki szintén részt vett a jelentés kidolgozásában.

Más élelmiszerforrások is kiapadni látszanak. Egyes trópusi vidékeken a halászat 40 – 60%-kal csökkent az előző évekhez képest.

A klímaváltozás szorosan kapcsolódik az élelmiszerárak hirtelen növekedéséhez, amely 2008-ban már bekövetkezett Ázsia és Afrika egyes részein, s emiatt zavargások is kitörtek.

„A hatások a világ számos részén már most evidensek. Ez nem valami olyasmi, ami (csak) a jövőben fog történni”, mondta David Lobbel, a Sanford Egyetem élelmiszerbiztonsági professzora. „Majdnem mindenhol az látszik, hogy a búza- és kukoricahozamra negatív hatással van a felmelegedés. A hatások még nem óriásiak, de tisztán látszik, hogy a trendek elég nagyok ahhoz, hogy fontosak legyenek.”

A jelentés megemlíti, hogy vannak területek, ahol a meghosszabbodott termőidény jót tett a terménymennyiségnek, de ez csak lokális szinteken lehetséges, hiszen az átlagtermelés csökkent. „Összesítve kijelenthető, hogy a klímaváltozás negatív hatásai jóval általánosabbak, mint a pozitívak” – szögezi le.

A jelentés első ízben tér ki arra is, hogy a klímaváltozás a szegénységgel és a gazdasági válsággal társulva háborúkat robbanthat ki, illetve embereket kényszeríthet elhagyni otthonaikat.

A kockázatok rendszerezésével a tudósok célja felhívni a kormányzatok és a köz figyelmét arra, hogy tegyenek megelőző lépéseket: csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, és készüljenek fel a tengerszint-növekedésre, dolgozzanak ki olyan infrastruktúrákat, amely védelmet nyújt a klímaváltozás következményeivel szemben.

„A világ változik, nekünk alkalmazkodni kell, és lehetőség szerint enyhíteni a következményeket” – szögezte le Pachauri.

Forrás: The Guardian

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!