Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.3.2014

RISE Project: a mócok esete a Holzindustrie Schweighoferrel

galeria_11275
A szászsebesi HS-gyár. Fotó: B.D.T.

Felbőszítette a mócokat a Holzindustrie Schweighofer – a Nyugati-Szigethegységben idén január 21-én 150 móc “visszafoglalta” az erdőt az osztrák fafeldolgozó cég alvállakozóitól, akik masszívan kitermelték a környékbeli erdőket. A RISE Project friss riportja szerint a romániai erdők faanyagának egyik legnagyobb feldolgozója legutóbb 3500 köbméter fa kitermelésére nyert licitet a Mócvidéken, 122 lej köbméterenkénti áron, emiatt telt be a pohár a mócoknál, akik a hegyekben nagyrészt a fafeldolgozásból élnek.

Egy helyi bútorgyár a piacról 380 lejért vásárolja a hasonló minőségű fa köbméterét; a bútorgyár-tulajdonosok is háborognak tehát, hogy ők, akik magas feldolgozottságú termékeket készítenek a helyi alapanyagból, drágábban jutnak hozzá, mint az óriáscég, amely nyersanyagként adja tovább a feldolgozott fát, elsősorban külföldre.

A “mócok törvényének” is nevezett 1996/33-as törvény a mócoknak jogot biztosít arra, hogy évente családonként 10-15 köbméter fát vásároljanak az állami erdőből, amelyet építőanyagként használnak, vagy faragott termékeket készítenek belőle, amelyet vásárokon értékesítenek. Ám az utóbbi több mint egy évben a Girdai Erdészet nem teljesítette a törvénybe foglalt kötelezettségeit, nem adott el fát a mócoknak, vagy ha igen, csak rossz minőségűt – eközben meg a HS számára sorra hordták a teherautók a kitermelték a fát.

Nicodim Pașca, a móc megmozdulás informális vezetője elmondta, frusztráló volt látni, ahogy házaik mellett sorra haladnak el a szállítmányok egyenként 50-60 köbméter fával, amit abból az erdőből vágtak ki, ahonnan apáik és nagyapáik hozták saját feldolgozásra a fát. A mócok azt is nehezményezik, hogy a kitermelő cég nem törődik a csemetékkel sem, semmi nem állítja meg, az a lényeg, hogy minél rövidebb idő alatt minél több fát kitermelhessen. Ha ez így folytatódik, a helyi lakosoknak nem marad megélhetése, talán még tűzifára valója sem – mondják.

A helyi kis fafeldolgozók ugyanakkor arra panaszkodnak, az utóbbi időben alulmaradnak a liciteken, mivel a Romsilva nagy területeken bocsátja áruba a lábon álló fát, amit megvásárolni nincs anyagi fedezetük, nem tudnak versenybe szállni az olyan óriáscégekkel, mint a Holzindustrie Schweighofer. Ugyanakkor az erdészet vezetője szerint eddig is nagyrészt a HS-nek adták el a liciteken megvett kitermelési jogot, tehát a közvetítők eddig az osztrák cég “kullancsaiként” nyertek az üzleten.

A Schweighofer, ahogy más nagyvállalatok, egy sürgősségi rendelet alapján folytatja tevékenységét Romániában. A “Schweighofer-törvény” néven ismert, Adrian Năstase volt miniszterelnök által kiadott 2002/71-es kormányrendelet lehetővé teszi a nagyvállalatoknak, hogy hosszabb időszakra köthessenek szerződést az erdők kitermelésére, akár tíz évre.

A RISE Project cikke megjegyzi, a HS 2,9 millió köbméter fát dolgoz fel jelenlegi gyáraiban, és egy újabb gyárat tervez felépíteni Kovászna megyében, amelynek kapacitása évi 800 ezer köbméter lesz.

A Holzindustrie Schweighofernek 2500 alkalmazottja van Romániában, tavaly 507 millió eurós forgalma volt.

A vállalat képviselői a RISE Project megkeresésére azt közölték, csak törvényes forrásból vásárolnak igazolt eredetű fát, és nem tudnak arról, hogy a Nyugati-Szigethegységben “illegális aktivitás” folyna. Romániában 18 millió köbméter fát termelnek ki évente, ebből a vállalatuk 2.3 millió köbméternyit vásárol fel, ami a piac 12.7%-át teszi ki, ily módon nem lehet az árak befolyásolásáról beszélni – írták. A teljes anyag románul elolvasható a RISE weboldalán.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!