Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.3.2014

Nem lesznek hadjáratok a bordás krokodilok ellen Ausztráliában

Nem szervezhetnek túrákat a legnagyobb krokodilfaj vadászatára Észak-Ausztráliában. Greg Hunt környezetvédelmi miniszter azzal indokolta a “krokodilszafarik” betiltását, hogy azok “kegyetlen és embertelen magatartást idézhetnek elő” a résztvevőknél. Eredetileg évente 50 bordás krokodilt ejthettek volna el a tehetős vendégvadászok.

Az Északi Terület kormánya szerint a szövetségi környezetvédelmi miniszter “rossz tanácsadókra” hallgatott, mert amúgy is elejtenek évente körülbelül félezer krokodilt, és a fizetős vadászszafari csak egy újabb módja lenne az állománnyal való gazdálkodásnak.

Az ötlet támogatói szerint az üzletszerű krokodilvadászat engedélyezése munkahelyeket és többletbevételt eredményezne a ritkán lakott térség szerény körülmények között élő őslakosainak.

A krokodilvadászat újból engedélyezésének terve folyamatosan felmerül, mert újra elszaporodott a föld legnagyobb élő hüllője, a bordás krokodil, amely hétméteresre és több mint egytonnásra is megnőhet.

Az észak-ausztráliai tengerpart mocsaraiban és folyóiban honos, az édes és sós vizet is jól tűrő Crocodylus porosust az 1970-es években helyezték védelem alá, napjainkban 150 ezer példány élhet belőle Ausztráliában.

Az országban évente egy-két ember esik krokodiltámadás áldozatául.

Forrás: MTI

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!