Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.3.2014

A Bükköt és a Malomvölgyet sem kímélik a gyújtogatók

IMG_4002
Fotók: László Zoltán via Natura 2000 Cluj-Kolozsvár

Három személy két hektáron égetett fel egy legelőt a kolozsvári Bükk és a Malomvölgy Natura 2000-es terület határán március 24-én. Az illegális és természetromboló tevékenységet a területet felmérő biológusok vették észre és dokumentálták.

A terület a Natura Transilvaniei egyesület gondnokságába tartozik. Kezelési tervét a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének háttérintézményeként működő Apáthy István Egyesület készítteti el egy európai uniós pályázatból, a projekt keretében idéntől többek között élőhely- és fajfelmérések zajlanak. A felmérést végző és felügyelő biológusok, Urák István és László Zoltán fotókkal dokumentálták a történéseket, és értesítették a tűzoltókat, valamint a gondnokságot is. A tűzoltók végül nem szálltak ki a helyszínre, mert a tűz kialvóban volt.

Az elkövetők – úgy tűnik – egy mintegy 40 hektáros legelő tisztítását akarták ily módon elvégezni. Levágtak egy csomó növényt – kökényt, galagonyát, rózsát (vadrózsát, gyepűrózsát) -, az erdő széléről pedig kivágták a nyírest, az egészet halomba rakták és meggyújtották – számolt be a TOTB-nek László Zoltán.

Az égetéssel szemközti domboldalon pedig ráadásul felszántották a gyepet, ami szintén tilos eljárásnak számít. Az a terület is a védett területhez tartozik, de amúgy ha nem lenne védett, akkor is meg kellene őrizni a gyepet. A tulajdonosok általában arra hivatkoznak, hogy a mezőgazdasági nyilvántartásokban szántóföldként szerepel, viszont ha már akár több évtizede felhagyták, begyepesedik. A 2007-es csatlakozás pillanatában gyepként funkcionáló területeket uniós kötelezettség lenne annak minősíteni és gyepként megőrizni a továbbiakban is – mondta el Szabó Anna biológus, az Apáthy projektmenedzsere.

A legelőtisztítási kötelezettség egy olyan követelmény, amit a területalapú támogatások haszonélvezőinek teljesíteniük kell, ám erre nem az égetés és az összes cserje meg bokor kivágása lenne a megoldás – magyarázta László Zoltán, aki szerint azonban az APIA-ellenőrök nem nézik, milyen módszerrel történt a legelőtisztítás, és hiába tiltja a törvény az égetést, nehéz érvényt szerezni az előírásoknak.

A 2005/195. számú sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásáról szóló 2006/265. törvény értelmében kihágásnak minősül és 3-6000 lej pénzbüntetéssel büntetendő magánszemélyek, 25-50.000 lejjel jogi személyek esetében, ha a tulajdonukban lévő területen engedély nélkül felégetik a tarlókat, nádasokat vagy füves területeket. Bűnténynek minősül és legkevesebb 3 hónap börtönnel vagy 30-60.000 lej bírsággal büntetendő a természetvédelmi területeken a tarlók, nádasok vagy füves területek felgyújtása, ha az az emberekre, állatokra és növényekre veszélyt jelent.

A mostani ügyben a gondnokság feljelentést tett a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Őrségnél – közölte megkeresésünkre Mihai Constantinescu a Natura Transilvaniei egyesület részéről.

A területen található fajok populációi mind a tűzesetet, mind a terület teljes kitisztítását megsínylették; sajnos, bár bűnycselekménynek számít, a növényzet felégetése szokásos gyakorlatnak számít – jegyezte meg Constantinescu.

A természeti értékek megőrzését a kezelési terv elkészüléséig a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség 2013. február 6-án kiadott 20119/ED számú rendelkezése szabályozza, amely a következőket írja elő: az ökoszisztémákat a legeltetés és kaszálás révén kell fenntartani, megelőzve az erdősödést és cserjésedést; ugyanakkor meg kell őrizni a táj mozaikos szerkezetét is, azaz cserjések és füves területek változatosságát – hívta fel a figyelmet a gondnokság képviselője.

A Natura Transilvaniei egyesület jelenleg dolgozik a védett terület szabályzatának összeállításán, amelyben világosan szerepelni fog, hogyan szabad a gyepeket kezelni oly módon, hogy ne sérüljenek a védett fajok populációi. Valószínűleg előírják majd, hogy egy egységnyi területen belül hány cserjét kell megtartani a különböző fajokból, ezt a biológus szakértőkkel közösen állapítják majd meg. A legelőkre járó támogatásokat csak a szabályzat betartásával kaphatják majd meg a tulajdonosok. Az elkövetkezőkben az érintett polgármesteri hivatalokat és a tulajdonosokat is tájékoztatják a szabályokról – közölte Constantinescu.

Júliustól szeptemberig az Apáthy-projekt keretében egyes Natura 2000-es területek közelében lévő települések lakóinak szerveznek workshopokat, amelyeken szó lesz a területhasználati szabályokról is, arról, hogy mit szabad és mit tilos tenni az ilyen területeken. A Bükk és a Malomvölgy Natura 2000-es terület kezelési tervébe is bekerülnek majd olyan intézkedések a felmérést végző biológusok ajánlásai alapján, amelyek révén megőrizhetőek a ritka természetvédelmi értékek.

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!