Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.6.2010

Génmódosított lazac kerülhet a boltokba

Fotó: Bas van Uyen/flickr.com

Lazac lehet az első génmódosított állat, amelyet emberi fogyasztásra alkalmasnak találnak és kereskedelmi forgalomba kerülhet. Az AquAdvantage névre keresztelt fajt halfarmokon tenyésztenék és amennyiben biztonságosnak ítélik, egy éven belül kerülne a boltokba.

A lazac iránti kereslet kiszolgálásának érdekében egyre több halhússal kellene ellátni a piacot, ám ez a hal három év alatt nyeri el végső méreteit, amikor eladhatóvá válik. Az AquaBounty nevű massachusettsi cég fejlesztette ki azt a GM lazacot, amely már másfél év alatt teljesen kifejődik. Az új fajt folyamatosan fejlődő óceáni anyaangolna génjeinek beültetésével tenyészették ki, és csak terméketlen nőstényeket állítottak így elő, ezáltal elkerülve a természetes fajokkal való keveredését.

A faj biztonságosságát jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) vizsgálja. A génmódosított lazac kereskedelmi forgalomba való kerülése hatalmas győzelmet jelentene a biotechnológia-ipar számára. Ily módon precedens teremtődne egyéb génmódosított állatok, például a kergemarhakórnak ellenálló szarvasmarha előállítására. Eddig csak GM-növények (szója, kukorica) került a tányérunkra, viszont ismeretes, hogy sok állati eredetű termék GM-takarmánnyal táplált állatoktól származik.

A környezetvédők nem értenek egyet a GM lazac forgalmazásával; attól tartanak, hogy mutációk következtében mégis termékennyé válik, és ezáltal a vadon élő fajokra veszélyt jelentene. Ugyanakkor az sem biztos, hogy a forgalmazók a csomagoláson feltüntetnék majd, hogy GM-termékről van szó, ezáltal a vásárló nem kapja meg a szükséges információkat.

Forrás: MTI/New York Times/think.hotnews.ro

Címkék: , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: csaga
    Közzétéve: 1.7.2010, 8:40 am

    Szerintem ha megeszed akkor még csak annyi kockázata sincs mint egy tartósítószer/mesterséges színezékű GM mentes hal elfogyasztásakor.

  2. A hozzászólás szerzője: Nem kell a GMO-lazac az ameriki politikusoknak » Think Outside The Box
    Közzétéve: 12.9.2011, 4:56 pm

    […] lazac tenyésztését, arra hivatkozva, hogy még nincs elég információ erről a halról. Tavaly röppent fel a hír, hogy a FDA nemsokára megadhatja az engedélyt, eddig azonban még nem került rá sor, és […]

Szólj hozzá!