Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 10.3.2014

Pici pulóvereket az olajtól maszatos pingvineknek!

1800045_715548321799152_1530343335_o
Fotók: penguinfoundation.org.au

Apró pulóvereket használ az olajfoltoktól maszatossá vált pingvinek segítésére egy ausztrál természetvédő szervezet.

A Penguin Foundation nevű alapítvány szerint az apró pulcsik segítenek melegen tartani a pingvineket és megakadályozzák, hogy az állatok megpróbálják lekaparni magukról a mérgező anyagot a csőrükkel.

resizedimage450300-knit-to-win-group

“Ez folyamatos probléma” – mondta az ausztrál Phillip Islanden élő Lyn Blom, aki rendszeresen készít pulóvereket a pingvineknek. “Amikor valaki olajat önt a tengerbe, akkor a vízfelszínre fel-fel bukkanva úszó pingvin egyszer csak egy gusztustalan anyagban találja magát” – tette hozzá. A tollazatuk elveszíti a szigetelőképességét és emiatt az állatok nagyon fáznak.

A méretes pingvinkolóniának otthont adó szigeten működő alapítvány szerint a pulcsikat könnyű elkészíteni, mert az állatok nagyon kicsik. “Az apró pingvinek mindössze nagyjából 30 centiméteres magasak” – mondta Blom. Az alapítvány nagyjából húsz pulóvert használ fel évente és a többi kötött darabot más vadvédelmi központok között osztja szét. Az állatok addig hordják a felsőket, amíg erőre kapnak, majd a helyi vadőrök kidobják a piszkos pulcsikat. Blom nagyjából 200-300 apró pulóvert kötött az elmúlt évek során, többek közt az ausztrál focicsapatok mezeit idéző darabokat.

A program azután kezdődött, hogy 2001-ben nagy mennyiségű olaj ömlött ki a sziget közelében.

Forrás: MTI

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!