Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.6.2010

Az afrikai őshonos fajok genetikai térképére van szükség

Fotó: arnybo/flickr.com

Afrika őshonos haszonállatainak genetikai sokféleségét fel kell térképezni, amíg el nem tűnik örökre. A Sciecemag-ban megjelent tanulmány brit és etióp szerzői arra figyelmeztetnek, hogy az őshonos fajoknak sikerült alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez és a parazitákhoz, ennek háttere azonban még felderítésre vár.

Azonban az őshonos állatokat a fejlett európai országokból betelepített fajok lassanként kiszorítják, és ezáltal akár az eltűnés is fenyegetheti őket. Eltűnésükkel a különleges géneknek is örökre nyomuk veszne. A betelepített fajok pedig nem képesek olyan mértékben alkalmazkodni a nehéz körülményekhez. A génállományra vonatkozó kutatások eddig nagyrészt a fejlett országok állatállományát mérték fel, ezért a szerzők az afrikai fajok kutatását sürgetik, még mielőtt ezek végleg kihalnának.

Olivier Hanotte, a tanulmány egyik szerzője elmondta, az európai állatállomány nem ellenálló például az emésztőszervi élősködőkkel szemben. Ez a probléma világszerte megjelenik főleg a juhtenyésztésben, hatalmas gazdasági károkat okozva. Az afrikai fajok génállományának tanulmányozása globálisan jó hatással lehet a mezőgazdasági szektorra, tette hozzá a kutató.

Forrás: MTI/BBC

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!