Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.2.2014

Világbank: az élelem egyharmadát kidobja az emberiség

A Világbank új jelentése szerint az emberiség a megtermelt élelem mintegy harmadát nem fogyasztja el. A fejlett országok, mint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia lakói pazarolják leginkább az élelmiszert, ugyanis eldobják a fölösleget; a fejlődő országokban a kárba veszett élelem nagy része viszont a nem megfelelő tárolás miatt válik fogyaszthatatlanná.

Többmillió ember éhesen fekszik le, mégis többmillió tonnányi élelem kerül a szemétre – ezt a problémát minden országban meg kell oldani, növelni kell az élelmiszerbiztonságot és csökkenteni a szegénységet – nyilatkozta a Világbank elnöke, Jim Yong Kim.

Egy négytagú, átlagos brit háztartásban évente több mint 800 euró értékű élelmet dobnak ki, egy amerikaiban közel 1200 eurónyit.

A búza és kukorica ára 21%, illetve 40%-kal esett a nagyon jó termésnek köszönhetően és a műtrágya árának csökkenésével. A jelentés szerint a gabonaféléből készült élelmiszerek ára tovább csökken. Az árak azonban még így is mesterségesen felduzzasztott árak, és az erőforrások pazarlása jelentős mértékű – állapítja meg a jelentés.

Forrás: The Independent via totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!