Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.2.2014

Hagyományos termesztett növények magvait osztogatja az Eco Ruralis egyesület

Catalog seminte traditionale Eco Ruralis

Az utóbbi négy évben a kolozsvári Eco Ruralis egyik legfontosabb tevékenysége a hagyományos helyi termények magvainak gyűjtése, szaporítása és szétosztása volt. Falusi gazdálkodóktól és kertészektől gyűjtötték a különböző fajtákat, a sucavai génbankkal is együttműködnek, de hasonló profilú európai szervezetekkel is.

2014-től az Eco Ruralis egyesület egy 29 áras telken hagyományos helyi vetemény-, gyümölcs- és virágfajták magvait termeszti és sokszorozza. Ebben az évben is szerveznek műhelyeket, képzéseket, amelyeken bárki részt vehet, és megtanulhatja a kertészkedés alapjait. Önkénteseik nemcsak Kolozsváron, de máshol is foglalkoznak magtermesztéssel – ők “a magvak őrzői” (gardian al semințelor). Aki csatlakozni szeretne ehhez a tevékenységhez, írjon az ecoruralis@gmail.com vagy a bogdan@ecoruralis.ro címre.

Tavasz előtt minden évben az egyesület megszervezi a hagyományos magvak cseréjét: az idén is kiadott mag-katalógusból lehet rendelni a fajtákból, és kis mennyiségben ezeket ingyenesen bárkinek elküldik postán; cserébe a későbbiekben szintén magvakat várnak ezektől a gazdáktól, hogy mindig legyen készlet, amit továbboszthatnak.

A katalógus itt letölthető. További információk az egyesület weboldalán.

Forrás: totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!