Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.2.2014

Pszichológusból radikális tüntető

hetti

photo by Viviana Muşa Augusto via TOTB.ro

Hetti Benedek nevével valószínűleg sokan találkoztak már azok közül, akik nyomon követték a tavaly ősz óta tartó, Verespatakért, majd később a palagáz-kitermelés ellen szervezett tüntetéseket. Bár a megmozdulások résztvevői hangoztatták, hogy nincsenek vezetők, azóta kikerült közülük néhány emblematikus figura. Ilyen Hetti Benedek is, aki rendszeresen oszt meg információkat a különböző Facebook-csoportokon, olyan adatokat, amelyeket rendszerint a helyszíni kiszállásokon szerez be.

Hetti Benedek 27 éves, Brassóban született és ott is él. Pszichológiai képesítést szerzett, majd szociológián mesterizett, vizuális kampányokat tanulmányozott, közben elvégzett egy képzést alkalmazott neurolingvisztikából, ahol az osztrák Rezonanz módszert vizsgálta. Ugyanakkor a táplálkozástudomány is szenvedélye,  de ahelyett, hogy további képzéseken, workshopokon venne részt, Hetti tüntetéseken veszt részt, illetve keresztül-kasul járja az országot, „terepszemléket” tartva, hogy felmérje, hol termelnek ki palagázt a nagyvállalatok, vagy hol mások szennyezik a környezetet.

Logisztikai és anyagi segítséggel a családja és barátai látják el, akik gyakran elkísérik tüntetni, vagy terepre. Néha önkéntes adományozók támogatják a szükséges felszerelésekkel: fényképezőgépet, memóriakártyát, gumicsizmát, diktafont is kapott már postán, valamint pénzadományt, hogy autót vehessen. Mindezekre szükség van, ha tüntetni akarsz, Hetti hangja pedig meghatározó a mozgalomban, személyisége meggyőző és határozott. Újabban azt tervezi, egy alapítványt fog létrehozni, hogy hivatalos keretet adjon a tüntetéseknek: Civil Közbelépés lesz a neve. Az interjút a TOTB.ro készítette.

Hetti, miért csinálod mindezt?

Hetti Benedek: Támogatom az élet mindenféle megnyilvánulási formáját. Számomra az első jelentős változás, amelyet egész testemben átéreztem, az a pillanat volt, amikor vegetáriánus lettem. Elhatároztam, hogy többé nem fogyasztok állati eredetű ételeket, és nem fogok olyan ruhákat viselni, amelyek állatokból készülnek. Mióta az eszemet tudom, aktívan részt veszek mindenféle civil programon, a gyerekeknek szóló workshopoktól kezdve a radikális tüntetésekig. A legreprezentatívabb pillanatok azonban a 2013-as tüntetésekkor következtek, amikor úgy éreztem, teljes mértékben a részese vagyok ezeknek. Innentől a mostani tevékenységeim már csak egy lépésnyire voltak.

Vegyük át sorban 2013-tól az eseményeket: a tiltakozások első heteiben kezdtem el az utcai demonstrációkon részt venni. Brassóban ekkor a prefektusi hivatal naponta kiadott egy engedélyt arra, hogy tiltakozzunk. Ezután elkezdtem minden elérhető tüntetésre eljárni, legyen az Brassóban vagy Bukarestben. Ekkortájt meg is kaptam az első ajándékomat: elindult az első nyomozás ellenem – ezt kifejezetten hízelgőnek találtam.

Azután elkezdődtek a telefonhívások, követések, fenyegetések, csendőrségi verések, beindult a második eljárás ellenem a szászmuzsnai „terepgyakorlat” miatt. A harmadik eljárás, amely folyamatban van, és ahol tanúskodnom kell, az a Petrom-OMV irántam való érdeklődésének köszönhető. Miután az utcai tiltakozások lecsendesedtek, úgy döntöttem, hogy megpróbálom kivizsgálni Romániában a hidraulikus repesztés problémáját, így keresni kezdtem a Prospectiuni S.A. és más vállalatok szondáit szerte az országban. Nagyon sokat tanultam mostanáig, és észrevettem, hogy egyedül nagyon nehéz küzdeni, hogy az emberek mennyire tudatlanságban vannak a problémákkal kapcsolatban, hogy még van ugyan egy gazdag és büszke országunk, de veszélyes jövő fenyeget minket – elembertelenítésünk és román identitásunk elveszítésének jövője.

Melyik volt az eddigi legnagyobb kihívás a civil aktivizmusban?

H.B.: Sok kihívás volt, de azt hiszem, a rendfenntartókkal való „találkozások” voltak a legdurvábbak.

Milyen terveid vannak a jövőre?

H.B.: Azt a célt tűztem ki, hogy minél jobban informáljam a lakosságot, emellett minden lehetséges, törvényes eszközzel küzdeni akarok a nagyvállalatok és bűnrészeseik ellen. Feloldani ezt a nagy rejtélyt: ki mérgezi meg a vizeket, a földeket, a levegőt és az élelmet, kinek a segítségével és főleg milyen céllal?

Mit tartasz a jelenlegi román társadalom legnagyobb problémájának?

H.B.: Az érdektelenséget, a strucc-magatartást, a szegények és tehetetlenek helyzetének elfogadását, a szabadság illúziójával való életet.

Üzensz valamit a romániaiaknak?

H.B.: Éljenek józanul!

Az olvasók segíthetnek valamiben?

H.B.: A Romániában zajló dolgokról szóló információk terjesztésében. A közös üzenet továbbjuttatása, az üzeneté, amely az élethez való jogunkról szól.

Forrás: TOTB.ro

Címkék: , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!