Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.2.2014

Az Európai Bizottság szemétlerakók és zagytározó miatt figyelmezteti Romániát

banyaszenny

photo by Florin Stana via shutterstock.com

Az Európai Bizottság két, indoklással ellátott figyelmeztetést küldött Románia számára az illegális hulladéktárolással kapcsolatos európai normák be nem tartása és két bányaüledék-tározó ökológiai rendezetlensége miatt, amelyek a Krassó-Szörény megyei Újmoldova (Moldova Nouă) település melletti réz- és cinkbányához tartoznak.

„Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy Románia nem védi megfelelően állampolgárait a helytelen szemétlerakás káros hatásaitól. Az előzetes figyelmeztetések ellenére a legújabb információk azt mutatják, hogy Romániában 19 szemétlerakó működik az európai normák betartása nélkül. Ez magas kockázatot jelent mind az emberi egészségre, mind a környezetre”– írja a Bizottság közleménye.

Hogy intézkedésre buzdítsa e tekintetben a kormányt, a Bizottság egy indoklással ellátott figyelmeztetést küldött.

A második figyelmeztetés ugyancsak környezetvédelmi problémára mutat rá, és az újmoldovai réz- és cinkbánya üledéktavainak kitisztítását sürgeti.

Az üledéktározók jelentős mennyiségű toxikus, ólomtartalmú anyagot tartalmaznak, amelyeknek súlyos, embert és környezetet károsító hatásai vannak.

A Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Románia nem tette meg a megfelelő intézkedéseket a szivárgás ellenőrzésére és a bányatelep elhagyására. A Bizottság ezekben a kérdésekben 2012 októberében már egyszer jogsértést állapított meg.

A román hatóságok előrelépést jelentettek az ügyben való eljárásban, de a célokat nem sikerült megvalósítani, a toxikus porok problémája továbbra is fennáll. Ennek következtében a Bizottság indoklással ellátott figyelmeztetést küld, amennyiben a román állam két hónapon belül nem oldja meg a problémát, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fog fordulni az ügyben – áll közleményükben.

Forrás: green-report.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!