Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.6.2010

100 ötlet, hogy merre lehet biciklivel túrázni Kolozsvár környékén

Országos premierként egy kolozsvári bicikliútvonalakról szóló útikönyvet mutatott be a Schubert&Franzke térképkiadó. A 100 biciklis kirándulás Kolozsvár környékén (100 de excursii cu bicicleta în zona Clujului) naprakész információkat tartalmaz a város környékén található, biciklisek számára is járható utakról és ösvényekről.

A Kolozsvár 70 kilométeres körzetében levő, összesen 4900 kilométer hosszú útvonalak 4000 négyzetkilométernyi területet ölelnek fel – ez Kolozs megye mintegy felét teszi ki, és mindenki – kezdők és haladók, mountain-bike-osok és utcai kerékpárral rendelkezők – megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb túrát. A térképet természetesen a sízők, gyalogos túrázók és lovaglók is használhatják. A könyvről további részletek a www.schubert-franzke.ro honlapján.

Az útikönyv szerzőjével, Radu Mititean biciklis aktivistával, a Clubul de Cicloturism Napoca ügyvezetőjével Sipos Zoltán beszélgetett.

A kolozsvári biciklisek gyakran panaszkodnak, hogy a város környékén nem igazán vannak jó biciklis túra-útvonalak: az országutak túl forgalmasak, ugyanakkor a megyei utak és a különféle ösvények nem túl ismertek. A 100 biciklis kirándulás Kolozsvár környékén című könyv szerzőjeként hogy érzed, igaz ez? Tényleg nem igazán van hol túrázni biciklivel?

Kolozsvár környékén nagyon sok biciklis túrára alkalmas, kis forgalmú út van. A gond csupán az, hogy ezeknek nagy része rossz állapotban van, így inkább mountain bike, mint országúti biciklik számára alkalmas. Persze vannak csendesebb aszfaltutak is, ahol el lehet kerülni az autós- és kamionforgalmat. A kolozsváriak általában csak a főútvonalakat ismerik, ezért bátortalanodnak el ha túrázásra gondolnak. Nekik készítettem ezt a térképet.

Ha jól értettem, a térkép megjelenése országos premiernek számít. Miért kellett ennyit várnunk erre? Nincsen piac, nem léteznek érdeklődő kiadók, vagy pedig felkészült szerzőkből van hiány?

Több mint egy évtizede próbálok felhajtani olyan kiadókat akik esetleg érdeklődnek a téma iránt, és akiket meg lehet győzni arról, hogy lépjenek be erre a piacra. A kiadók nagyon óvatosan viszonyultak a kérdéshez mondván, hogy a piac még nem eléggé fejlett, a potenciális vásárlók száma túl kicsi, továbbá hogy az ilyesfajta kalauzok és térképek lassan fogynak: olyan kiadványok ezek, melyeket állandóan a polcon kell tartani. Nyilvánvaló hogy a kiadók inkább a „bestsellerek” iránt érdeklődnek: ezek esetében reménykedni lehet hogy a megjelenés után néhány hét alatt elfogy a teljes példányszám, így a pénzük nem marad sok ideig lekötve.

Nagyon örülök annak hogy 2008-ban sikerült meggyőznöm a Schubert&Franzke könyvkiadót hogy vágjon bele ebbe a projektbe és remélem hogy így megtört a jég: további térképek és az aktív turizmust bátorító kalauzok készülnek mind a Schubert&Franzke, mind más kiadók részéről.

Milyen minimális tudással kell bírjon az a biciklis, aki ezzel a térképpel indulna útnak? Ugyanis a térképen sokszor olyan ösvények, csapások vannak feltüntetve, melyeket nagyon ritkán használnak, és ezért szabad szemmel alig láthatók.

Útvonalként mindig utak, sosem ösvények vannak feltüntetve, és rendszerint logikusak, könnyen követhetőek. Ugyanakkor igaz az, hogy ha egyes, fűvel benőtt utakat kevésbé használnak, akkor nehéz megkülönböztetni, a térkép léptéke pedig lehetővé teszi, hogy minden út, útkereszteződés, elágazás fel legyen tüntetve. Ez egyes útvonalakon valóban gondot okozhat.

Épp ezért a bicikliseknek rendelkezniük kell alapvető térképhasználati ismeretekkel, továbbá nem árt, ha jó a tájékozódási képességük. Egy iránytű, vagy egy GPS is hasznos lehet. A kirándulás tervezésekor használható a Google Earth vagy bármely más hasonló program. Vagy a biciklisek „tracket” is készíthetnek, amit egyszerűen betöltenek a GPS-be, és így egy csapásra megoldódnak a tájékozódási problémák. Azonban a legtöbb útvonal sem komolyabb tájékozódási tapasztalatot, sem pedig valamilyen különleges felszerelést nem igényel.

Hogyan gondoltál ki és állítottál össze egy-egy útvonalat? Melyek egy „jó” útvonal jellemzői?

Minden útvonalat egy nap alatt be lehet járni, és úgy lett kitalálva, hogy Kolozsvárról, vagy olyan, szomszédos településekről induljon, ahová még el lehet kerekezni, esetleg nem okoz gondot autóval vagy vonattal kivinni a biciklit. Egyetlen útvonal sem hosszabb 100 kilométernél és nem tartalmaz 1800 méternél nagyobb emelkedőt. Sőt, a legtöbb útvonal rövid és a szintkülönbség sem számottevő, így mindenki számára teljesíthető.

Az útvonalakat úgy választottam ki, hogy azokon minden, biciklizni tudó ember végigmehessen, tehát ne legyen szükség különleges mountain-bike technikákra vagy edzésre. Éppen emiatt egyes köves, vízmosta útvonalakat csak egy irányban, ereszkedésre ajánlok – a visszaút ugyanis meredek, nehéz terep, ahol az átlagos biciklisnek előbb-utóbb tolnia kell a biciklijét. Ugyanígy kihagytam a technikásabb útszakaszokat is, hiszen ez a térkép nem a downhill-, freeride- és MTB-bringásoknak szól.

Mi a kedvenc útvonalad, és mit ajánlasz egy teljesen kezdő túrázónak?

Nekem nincs kedvenc útvonalam, sőt, nagyon nehéz volt a rendelkezésre álló sok száz, vagy éppen ezer lehetséges kombináció közül kiválasztani az ajánlott 100 útvonalat. Mindegyik útvonalnak megvan a maga szépsége és egyénisége, és úgy próbáltam válogatni, hogy azok minél változatosabbak legyenek: vannak nyeregtúrák, völgytúrák, az útvonalak aszfalton, füves szekérutakon vagy épp erdőben vezetnek. A teljesen kezdő túrázók szerintem a 36-os, majd a 33-as útvonalat kellene válasszák, mely a Donáth út végéről, illetve a Törökvágástól indulnak.

Kolozsváron egyre több biciklist látni, mintha az autósok hozzáállása is változóban lenne, és a polgármesteri hivatal is próbálkozik bicikliutak építésével. Persze még sok tennivaló lenne, de mintha megmozdult volna a városban. Mit gondolsz, a jelenlegi helyzet alapján indokolt az optimizmus?

Igen, az utóbbi időben látványosan megnőtt Kolozsváron a biciklisek száma, az autóforgalom és a biciklis infrastruktúra-hiány ellenére. Hogyha létezne egy összefüggő bicikliút-rendszer és más módon is bátorítanák a biciklizést – például biztonságos biciklitárolókat telepítenének – akkor a növekedés jóval látványosabb lenne.

Én akkor is optimista voltam, amikor úgy tűnt, semmi nem mozdul, hiszen tudtam: mindez csak idő kérdése. Most optimizmusom óvatos, mivel aggasztó a városvezetés hozzáállása csak látszatintézkedés, minden pillanatnyi imázsjavítás céljával történik. Hiányzik a vízió és a stratégia, a már elvégzett munkálatok minősége pedig megkérdőjelezhető.

Hogyha a jó ötleteket rosszul kivitelezik, akkor a közvélemény könnyen a biciklisek ellen fordul. Ráadásul ha elkészül egy sor hevenyészett és rossz bicikliút, néhány év múlva nagyon nehéz lesz meggyőzni a hatóságokat arról, hogy gondolják azokat újra és építsék meg a megfelelő standardok szerint. Éppen ezért én azt mondom hogy egy azonnal elkészített, összecsapott megoldás helyett inkább várjunk egy évig és építsük meg jól a bicikliutat. Rövid távon nem vagyok optimista, mert a kolozsvári városvezetésben még nincsen valódi akarat a biciklis közlekedés támogatására. Azonban közép- és hosszútávon meggyőződésem, hogy indokolt optimistának lenni.

Fotók:Radu Mititean/CCN

Címkék: , , , ,

8 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Todor Anna-Maria
  Közzétéve: 28.6.2010, 9:42 am

  Nagyon regota varok egy ilyen konyvet. Hol lehet ezt megvasarolni es mikortol

  • A hozzászólás szerzője: rácztimi
   Közzétéve: 28.6.2010, 9:46 am

   Kolozsvári könyvesüzletekben már kapható, illetve a kiadónál is lehet rendelni.

 2. A hozzászólás szerzője: Weghofer Erna-Aletta
  Közzétéve: 28.6.2010, 10:23 am

  A cikkben jelzett “könyv” tulajdonképpen térkép, ára 19,5 RON és könyvesboltokban kapható.

 3. A hozzászólás szerzője: TiborC
  Közzétéve: 28.6.2010, 10:38 am

  Vannak-e hasonló térképek hargita környékéről is? Vagy valahol leirt utvonalak?
  Nem rég olvastam elkezdtek különböző kerékpáros útvonalakat kijelölni. Ezzel mia ahelyzet?

 4. A hozzászólás szerzője: Kovács Péter
  Közzétéve: 28.6.2010, 11:01 am

  Megvásároltam a térképet, le a kalappal a kezdeményezők előtt.

  A következő lépés az lehetne, hogy ezeket az útvonalatak kijelölik. Tudom, hogy óriási munka és költséges dolog lenne, de ha Radu Mititean és csapata valóban hosszú távon gondolkozik, akkor meggyőződésem, hogy be tudnak vonni önkénteseket és támogatókat. Én sokat járok tekerni, de az aszfaltra csak akkor merészkedek, ha nincs alternatíva. Külföldön, pl. Svájcban, az embernek megjön a kedve a kerékpározáshoz, amikor látja az ottani infrastruktúrát. Mi még ettől nagyon messze állunk, de ha sok ilyen ember van mint Mititean, akkor nem kilátástalan a helyzet.

 5. A hozzászólás szerzője: Gábor
  Közzétéve: 28.6.2010, 11:23 am

  A városvezetés valóban csak az imázsán próbál javítani vagy nem rendelkezik a megfelelő szaktudással, hogy összefüggő, biztonságos és funkcionális bicikliutakat hozzon létre Kolozsváron. Kommunizmusból öröklött, népbetegségnek számít nálunk, hogy sokszor a saját fejünk után próbáljuk megoldani azokat a problémákat, amikre a fejlettebb nyugati államok már rég megkapták a lehető legjobb megoldást. Nem lenne nagy befektetés a városvezetés részéről egy olcsó repülőjárattal egy hétre kiküldeni egy alkalmazottat valamelyik európai nagyvárosba, hogy megnézze ott hogyan működnek a városi bicikliutak. Javasolnám a biciklisek kánaánját avagy a német és osztrák városokat.

 6. A hozzászólás szerzője: ismeretlen
  Közzétéve: 28.6.2010, 1:33 pm

  Hargita kornyekere egyelore turista terkep van, amit itt lehet elerni es hasznalhato: http://www.harta-turistica.ro/map.php?ID=20&harta=Judetul%20Harghita (dupla klikk, vagy tripla).
  Illetve bicikli utak meg itt: http://think.transindex.ro/?p=1904

  Jo bringazast!!

 7. A hozzászólás szerzője: E
  Közzétéve: 29.6.2010, 11:12 am

  A városvezetés hozzáállása annyira tipikus :))
  Én nem vagyok nagy túrázó, inkább csak munkába közlekedem biciklivel (Budapest), mikor a tavaly Kolozsváron jártam hát elszörnyülködtem. Itt panaszkodunk, hogy ez nem egy kerékpárbarát város (és nem az), hát azért mi jó úton járunk. De szerencsére ahogy látom kezd kicsit “divat” lenni a bicikli (legalábbis itt), biztosan most már ennél csak egyre jobb lesz odahaza is, pl Kolozsváron 🙂
  Az itteni kerékpárosklub igyekszik aktívan kivenni a részét, a városi tanáccsal kapcsolatot tartani, meg néhanapján akár szakértőket biztosítani a számukra (mikor épp hajlandóak közreműködésre). Pl. jelenleg kerékpáros forgalomszámlálóra gyűjtünk a belvárosba. Szóval a szerveződés és az önkéntes munka meg segítség mindenképp a fő mozgatóerő.
  Ez biztosan érdekes lehet annak, aki a témában tevékenykedik:
  http://www.welcomehome.dk/default.aspx?id=709
  Rendszeresen szervezik…
  Persze ez mind offtopic hiszen itt túrázásról van szó, csak a kommentekre írtam ezt… túrázásra Ausztriát hallottam dícsérni, ha valaki hobbiból is teker 🙂

Szólj hozzá!