Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.6.2010

Let’s do it, Hargita!

Ne unatkozz vakációban: szervezd meg te is a saját településeden az országos szemétgyűjtési napot szeptember 25-én! „Attól, hogy két méterrel arrébb költözöl, amikor piknikezés közben szemétdombot találsz az erdőben, nem azt jelenti, hogy a mocsok eltűnik. Ha úgy döntesz, inkább félrenézel, nem jelenti azt, hogy a városodat ivóvízzel tápláló folyó nincs tele több tízezer PET-palackkal és műanyag zacskóval. Még ha nem is a szeméthegyeket fotózod, amikor kirándulni mész, nem jelenti azt, hogy az nem létezik.” Tégy hát valami ellene!

Bakk-Dávid Tímea

Teljes gőzzel készül(ne) a Let’s Do It Romania kezdeményezés Hargita megyei akciócsoportja szeptember 25-ére, amikor is az egész országban összehangolt szemétgyűjtési akció lesz. A bökkenő csupán az, hogy egyelőre nemcsak önkéntesből, de szervezőből is kevés terem.

A Hargita megyei koordinátor Demeter László, akinek egész egyszerűen tetszett a Bukarestből indult, de az egész országra kiterjedő kezdeményezés. „Arra gondoltam, ha rajtam múlik, legalább ebben ne lógjon ki Hargita megye sem a sorból” – meséli. Ősszel jelentkezett – magánszemélyként – a mozgalom honlapján, majd mivel senki más nem vállalta, koordinátor lett. „Érdekes civil kezdeményezés, rendes erőpróba a civil szférára nézve, hogy mekkora tömeget tudunk mozgósítani, milyen visszhangja lesz az egésznek” – fogalmazott.

A maroknyi Hargita megyei csapat most szervezőtársakat keres: gyakorlatilag a megye összes településéről várnak jelentkezőket, akik önkéntesként részt vennének a szeptember 25-i akcióban, és/vagy akik elvállalnák, hogy helyi szinten megszervezik a szemétgyűjtést. Iskolákat, közintézményeket vonnának be, illetve a civil szervezeteket is felkérik, népszerűsítsék és vegyenek részt az akcióban.

Július végéig már össze kellene állnia egy olyan, minden nagyobb településre kiterjedő hálózatnak, amelynek tagjai a továbbiakban megszervezik helyi szinten szeptember 25-ére a szemétgyűjtést. A Hargita megyei érdekeltségű személyek Lőrincz Szilárd önkéntes-koordinátornál jelentkezhetnek (szilard.lorincz@letsdoitromania.ro, 0742-784551). A hargitaiak Facebook-csoportot is indítottak Let’s Do It, Hargita! néven.


Romániai promóvideó

A Let’s Do It, Romania mozgalom amúgy országos szinten is megyei és helyi közreműködőket keres, mindazokat, akiknek fontos környezetük tisztasága. Az akció ugyanakkor nem merülne ki abban, hogy egy napra összehangolják a szemétgyűjtést, majd minden megy tovább a régiben. A cél az, hogy felvilágosító, információs jellege is legyen az ezt övező kampánynak. Kolozs, Arges és Temes megyében egyébként már szerveztek is próbagyűjtéseket (lásd Let’s Do It-blogon a beszámolókat).

Az országos szervezőcsapat terve az, hogy hosszú távon is együttműködnének a hatóságokkal a hulladékkezelés infrastruktúrájának javításában, illetve az illegális szemétlerakók, a szemetelés jelenségének visszaszorításában. Ösztönzik az állampolgári felelősségvállalást, emellett a magáncégeket, a helyi hulladékgazdálkodási vállalatokat, közéleti személyiségeket és a médiát is bevonnák a megmozdulás népszerűsítésébe.

>> Iratkozz fel! >>
>> Nézd meg, országszerte milyen szervezői posztokba kellenek további önkéntes és elkötelezett emberek! >>

A Let’s Do it! Ötlete egyébként Észtországból származik, először ott szervezték meg 2008-ban, ezt követte 2009-ben a lettországi és litvániai adaptáció. Idén már megszervezte Portugália és Szlovénia is a sajátját.


Az első Let’s Do It

Elszórtan, helyi vagy regionális szinten eddig is voltak egy- vagy többnapos szemétgyűjtési akciók. Környezetvédő berkekben többen úgy vélik, mindaddig, amíg a szelektív hulladékgyűjtési rendszer nincs kiépítve, és egy többéves felvilágosító kampány eredményeként a lakosság nem ismeri fel ennek fontosságát, sziszifuszi és értelmetlen munka a zöldek ezirányú tevékenysége. Ugyanis esetenként ahelyett, hogy az emberek megszégyellnék magukat, hogy a szemetüket az önkéntesek szedik össze, még „bátrabban” szemetelnek. Úgy értelmezik a zöldek szerepvállalását, mintha azáltal, hogy valakik összeszedik a hulladékot, lekerülne az ő vállukról a teher. Demeter László szerint azonban nincsenek sokan, akik így gondolkodnak, és ezen a mentalitáson is változtatni lehet megfelelő kommunikációval. „Addig is, tenni kell valamit, és mutassa meg Hargita megye is, hogy az ország többi térségéhez hasonlóan meg tudja csinálni.”

A cikk elején található fotó az Arges megyei gyűjtésen készült, forrása: blog.letsdoitromania.ro

Címkék: , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Laszlo
  Közzétéve: 27.6.2010, 6:27 am

  Nehezen tudunk hozza szokni ,hogy ne dobjuk el barhol a szemetet,bar latjuk ,hogy mennyire karos es mennyire csufitja kornyezetunket!

 2. A hozzászólás szerzője: joe
  Közzétéve: 27.6.2010, 6:58 am

  Örvendetes dolognak tartom ezt a kezdeményezést ,de tudomásom szerint Keresztúron ilyen szemétgyüjtési akciról még nem hallottam ez idáig ,pedig itt is lenne mit összeszedni főleg a Küküllö partjáról,és szivesen részt vennék benne! A másik dolog pedig ha sikerül eltakaritani ,páldául a Kükküllő partról a szemetet, másnap ugyanannyit hoznak v. még többet mert senki sem ellenőrzi ,se nem büntet ! Az egy dolog ,hogy esetleg kivan irva szemetet leönteni tilos mert ennyi és ennyi a büntetés de azontúl semmi sem történik!

  • A hozzászólás szerzője: Ianovits Istvan
   Közzétéve: 28.6.2010, 8:14 am

   Kedves Joe,

   ha erdekel, megkerlek vedd fel a kapcsolatot az onkentes koordinatorral, mert nagy szukseg lenne a kereszturiakra ebben a projektben!
   Udv,
   Istvan

Szólj hozzá!