Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.2.2014

Több tejet adnak a tehenek, ha ezeket a zenéket hallgatják (playlist)

tehenek

Még 2001-ben az angliai University of Leicester két kutatója kimutatta, az ipari tejtermelésben hatékony, ha a tehenekkel nyugodt, lassú zenét hallgattatnak, ugyanis az csökkenti a zaj miatti stresszt. Ha pedig a tehén nyugodt, több tejet ad, átlagosan 3%-kal, ami nagytermelés esetén jelentős anyagi haszonnal jár – írja friss riportjában a Modern Farmer.

A farmerek persze ezt tudták már a kutatók előtt is. A fontos az, hogy a zene folyamatos legyen, amit megszoknak az állatok, és viszonylag lazító, nyugtató hangulatú. Egyes amerikaiak country-t, a dél-amerikaiak latin zenét hallgattatnak teheneikkel.

Brit-Kolumbiában zeneszerzőversenyt is szerveztek tavalyelőtt a kanadai tejfogyasztók számára Music Makes More Milk címmel, a beérkező pályaműveket pedig tehenek bíráltak el. Ez a dal nyert:

A brit kutatók azt találták, az REM “Everybody Hurts” vagy Simon & Garfunkel “Bridge Over Troubled Water” a legjobb tejtermelés-növelő hallgatnivaló. (Egy másik kutatás szerint egyébként akár egy Shakespeare-darab felolvasásával is elérhető hasonló hatás.)

További ajánlott playlist: Aretha Franklin: What a Difference A Day Makes; Danny Williams: Moon River; Lou Reed: Perfect Day; Celtic Woman: Oronoco Flow.

Klasszikusok közül Beethoven (5. és 6. szimfónia), Mozart (koncert fuvolára és hárfára) és Haydn (7. szimfónia) tetszett leginkább a kísérletben szereplő teheneknek.

Forrás: Modern Farmer via TOTB.ro

Címkék: , , , , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!