Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 15.2.2014

Még nem találtak bizonyítékot a mobilok káros hatására

mobil
Fotó: IL Tan via flickr

Nem találtak bizonyítékot a mobiltelefonok egészségkárosító hatására brit kutatók. A témát körüljáró eddigi legnagyobb brit kutatás szerint nincs bizonyítható összefüggés a mobiltelefon-használat és a rák kialakulásának kockázata között. A 13,6 millió fontba került programot a brit kormány és a telekommunikációs ipar támogatta. A kutatás ideje alatt független bizottság felügyelte a kutatást, így biztosítva, hogy egyik érdekelt szervezet se befolyásolja a vizsgálat kimenetelét.

A mobil telekommunikációs és egészségügyi program (MTHR) keretében tizenegy éven át tartó kutatást végeztek a szakértők. Eredményeik alapján azt is kimutatták, hogy nem növeli a kora gyermekkorban kifejlődő rák kockázatát, ha az anya a terhesség idején ki van téve a bázisállomások hatásainak – olvasható a The Daily Telegraph cikkében.

David Coggon, az MTHR vezetője elmondta: a program kezdetekor tudományos bizonytalanságok és kétségek övezték a mobiltelefonok és a velük rokon technológiák miatti egészségügyi kockázatokat. A független program befejeződött, az alapos kutatáson nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a mobiltelefonokból vagy bázisállomásukról érkező rádióhullámok kockázatot jelentenének az egészségre – fejtette ki a szakértő.

Coggon ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy még mindig maradtak megválaszolatlan kérdések. “Kevesebb a bizonytalanság, ezért sokkal kevesebb dolog miatt kell aggódni. Nem zárható ki viszont annak a lehetősége, hogy hosszútávon jelentkezhet valami, ami a korai években nem mutatkozik meg vagy akadnak olyan apróbb dolgok, amelyek nem derültek ki a most lezáródott kutatásból” – fejtette ki a tudós. Az MTHR ezért új kutatást indít, amely a hosszú távú mobiltelefon-használatot vizsgálja. A COSMOS tanulmány összesen százezer mobilhasználót von be a kutatásba annak elemzésére, hogy milyen késeltetett káros hatásai lehetnek a mobiltelefonoknak.

Forrás: MTI

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!