Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 11.2.2014

Geoda: 19 ezer hektár hófogó erdősávval gazdagodhat Románia

A kormány tervei szerint a következő 10 évben az országutak és autópályák mellett 1700 km hosszú szakaszon ültetnek majd hófogó erdősávokat. Ez az autós és a vasúti forgalom szempontjából is jó hír, mivel Romániában a védelmi célt szolgáló erdősávok nagysága jelenleg a szükséges felületnek alig a 10 százalékát teszi ki. Az sem mellékes, hogy ezeknek az erdősávoknak a környezetre gyakorolt hatása is pozitív – állapította meg Ábrán Péter, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa.

Erdély FM

A december végén elfogadott kormányprogram szerint összesen 19 ezer hektáros területre ültetnének erdősávokat, ebből azonban 18.800 hektár magántulajdonban van. Az állam azt tervezi, hogy bérbe veszi vagy szükség esetén kisajátítja a szükséges területeket, ez azonban késleltetheti a programot, amelyet a tervek szerint már áprilisban elkezdenek.

A hófogó erdősávoknak számos jótékony hatása van az utak melletti földterületekre. Így védik a talajt az erróziótól és a vízvesztéstől, légszennyezés-csökkentő és zajvédő hatásuk van, illetve menedéket nyújtanak az élőlények számára, és ezáltal hozzájárulnak a biodiverzitás növeléséhez.

A kormányprogramról és az utak melletti erdősávok környezeti hatásairól többet is megtudhattok a Geodából. A műsorban Ábrán Péter erdőmérnök, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa válaszolt a kérdéseinkre.

A Geodában emellett beszámoltunk a nemrég elfogadott hulladéktörvény intézkedéseiről és hiányosságairól is.

Hallgasd meg a műsort itt:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!