Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.1.2014

Szatmárnémetiben ezentúl ingyen parkolhatnak az elektromos autók

hibrid
photo by Tom Wang via shutterstock.com

Ingyen parkolhatnak mostantól Szatmárnémetiben azok a lakosok, akik elektromos autóval közlekednek. Butka Gergő városi tanácsos javaslatára született meg a döntés, melynek köszönhetően a város 13 autótulajdonosa lett most boldogabb.

Butka Gergő Szatmárnémeti városi tanácsosa tavaly év elején kezdeményezte az adókedvezmény bevezetését a szatmárnémeti hibrid, elektromos, és bio-üzemanyag meghajtású autók tulajdonosai számára. Ezt a határozat-javaslatot a helyi adó- és illetéki hivatal munkatársai szakvéleményezték és akkor nem javasolták elfogadásra, mivel 2013-ban megváltozott az idevágó törvénykezés. A bukaresti példát hozták fel, ahol 2013-tól megszűnt a 95%-os kedvezmény.

„Idén került sor a városi parkolási rendszabályzat megváltoztatására, ennek alapján ingyenességet kap jó pár intézmény, házi beteggondozók, a törzskönyvükben is “istoric”-ként szereplő oldtimer autók, és a kivételek közé javasoltam a hibrid- és elektromos járműveket is” – számolt be a TOTB-nek Butka.

Az intézkedés a városban 13 autótulajdonost érint: 4db. Toyota Prius, 5db. Lexus RX400h, 1db. RX 450h, 2db. Toyota Yaris, 1 elektromos Nissan Leaf, (ezek közül többen bukaresti vagy német lízing-rendszámmal járnak), tehát az ingyenesség odaítélése nem jár különösebb bevételkieséssel a körülbelül 800 másik ingyenességre felhatalmazó matrica kiosztása mellett.

A jelenlegi rendszer mintájára, a hibrid- és elektromos autók tulajdonosai a Parkolási Felügyeletnél igényelhetik a megkülönböztető matricát, ez rendszámot is tartalmaz és a jármű forgalmija alapján állítják ki. Van egy apró hézag, amelyet még nem dolgoztak ki: jelenlegi formájában az ingyenesség csak a matricával együtt érvényes, tehát egy turista Priusnak fizetnie kell. Viszont a lakosság számára egy plusz okot adunk a környezetkímélő autók vásárlására – nyilatkozta Butka.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: zsoda
    Közzétéve: 2.2.2014, 12:37 pm

    Na, tippeljünk, hogy kinek van pénze elektromos autóra! Egy lapon emlegetni a fogyatékosokkal (akiktől szerintem az ingyen parkolás jogát tőlük senki sem vitatja) egyenesen sértő.
    Ja persze – fontos a környezetvédelem – de egy kalap alatt néhány bossnak az ingyen parkolást is megadják.
    Megint más lapra tartozik, hogy az elektromos áramot is meg kell termelni, az autó akkumulátorai pedig fokozottan károsak, stb…

Szólj hozzá!