Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 29.1.2014

Energiafüzekkel a hófúvások ellen?

photo by Ralf Neumann via shutterstock.com

A sepsiszentgyörgyi Green Energy biomassza innovációs klaszter vezetői azt állítják, az általuk évek óta szorgalmazott ötlet, miszerint energiafüzeket kell az utak mentén ültetni, megmentette volna a vidék jelentős részét a hófúvásoktól. Ráadásul az energiafűz jelentős mennyiségű oxigént termel, valamint fűtőanyagot is biztosít a biomasszával biztosító kazánok számára.

Vajda Lajos, a klaszter elnöke a Sláger Rádiónak elmondta, évek óta tapasztalják, hogy télen az útgondnokság, az önkormányzatok panaszkodnak a hófúvás és a hófogók hiánya miatt. E tekintetben a nagy probléma nem is Székelyföldön, hanem a déli megyékben, a moldvai és havasalföldi megyékben van.

A Green Energy klaszter biztonságos, gazdaságos megoldásként szorgalmazza, hogy az utak mentén 5-10 méteres védősávot alakítsanak ki energiafűz ültetvényekből, amely télen a hófúvás ellen védi az utakat, míg nyáron a portól védi meg a mezőgazdasági területeket, miközben oxigént termel és fűtőanyagot biztosít biomasszával működő kazánok számára, emellett biztonságos is, hiszen az úttestről kisodródó autókban sem tesz kárt.

A Green Energy klaszter vezetői azt szorgalmazzák, hogy az utak mentén 5-10 méteres védősávot alakítsanak ki a növényből, amely télen a havat fogná fel, nyáron pedig a port.
Vajda Lajos számításai szerint egy hektár energiafűz-ültetvény 3500 euróba kerül, tehát egy 100 kilométeres védősáv kialakítására 350 000 eurót kellene költeni. A befektetés azonban megtérül, hiszen az energiafűz rendkívül gyorsan nő, naponta 2-3 centimétert, és minden második évben lehet aratni, amiből aztán jó minőségű biomasszát lehet előállítani.
Vajda Lajos szerint a parlagon fekvő területeken vagy az útszéli védősávokon lehetne hasznosan gazdálkodni energiafűzzel, ezért is szorgalmazzák a törvényhozóknak, hogy ennek a növénynek a termesztéséért is járjon mezőgazdasági támogatás a gazdáknak.

A háromszéki Green Energy biomassza és innovációs klaszterhez csatlakozott gazdák és vállalkozók révén az ültetvény telepítésétől kezdve az aratáshoz szükséges technológián át a biomassza kazánokig mindent tud biztosítani az érdeklődőknek, mondta Vajda Lajos. Hozzátette: Kovászna megyében jelenleg több mint 100 hektáron termesztenek energiafüzet, a legrégebbi ültetvény öt éves. Emellett itthon és külföldön is már több száz magánszemély, cég és intézmény használ már egy olyan biomassza kazánt, amelyet egy háromszéki vállalkozó fejlesztett ki.

Forrás: Sláger Rádió

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!