Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.1.2014

Bányászatot engedélyeztek Észak-Amerika legnagyobb természetvédelmi területén

A kanadai Yukon térség adminisztrációs vezetősége nemrégiben bejelentette, hogy engedélyt adnak a területen olyan bányászati tevékenység beindítására, amely ellen már régóta tiltakoznak a helyi őslakosok. Ők azt állítják, egy sor szabálytalanság folyik a beruházás körül, ugyanakkor nem szabad a bányászatot beindítani, hiszen a törvények értelmében a természetes élőhelyek 80%-át meg kell védeni, a legutóbbi rendelet viszont az egész terület 71%-át veti alá a bányászatnak – írja a National Geographic.

A kanadai, “vadkeletnek” is nevezett Yukon területen helyezkedik el a térség egyik legmagasabb hegycsúcsa, a legnagyobb gleccserek, valamint jelentős tundra-térségek, északi erdőségek és lápvidékek. A 19. század végén a Klondike-régióban aranyat találtak, ekkor aranyásók és kalandorok lepték el a térséget, és jelentősen megnőtt a populáció, aminek következtében éhség tört ki, és az aranyásók elhagyták a területet. Jelenleg a térségben körülbelül 37 000-en laknak, mivel az utóbbi években egy újabb aranyláz vonzott lakosokat ide. Ugyanakkor az egyéb ásványi kincsek, mint a cink, réz, vas és uránérc iránt érdeklődők is megjelentek, így az őslakosok és támogatóik, valamint a kormány között a feszültség egyre nőtt.

A környezetvédelmi szervezetek és a kormány között számos megegyezés született, amely a Peel-medence megőrzésére vonatkozott (a Peel medence egy Skócia-nagyságú terület, azon kevesek egyike, melynek érintetlensége lehetővé teszi a nagyvadak számára is a táplálkozást, így a grizzlyk, vagy a farkasok számára is remek élőhelyet biztosít). A 67 000 négyzetkilométernyi területből, amelyet a környezetvédelmi szervezetek mentesíteni kívántak a bányászattól, a kormány – egy kompromisszum keretén belül – 20%-nyi területet engedett át bányászati célra, ugyanakkor a terület védelmére vonatkozó törvényt belefoglalták Kanada alkotmányába.

2011-ben azonban a Yukon Párt került kormányra, amelynek jelentős érdekei fűződnek a területen a bányászat kiterjesztéséhez, és a Környezetvédelmi és Gazdaságfejlesztési Minisztérium véleménye innentől radikálisan megváltozott a védett régióval kapcsolatban. A kormány legújabb elképzelései 29%-ra csökkentik a védett terület arányát, valamint megengedik a bányászati vállalatoknak a területen az utak kiépítését és a kitermelés beindítását.

A környezetvédelmi szervezetek a helyi lakosokkal együtt minden legális eszközzel harcolni fognak a döntés ellen, amely az eredeti elképzeléseket semmibe veszi.

Forrás: National Geographic via totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!