Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.1.2014

Mégsem lassul az idősek elméje?


Fotó: Cal Walker via flickr

Az idős emberek memóriája rosszabbul funkcionál, hiszen több időre van szükségük, hogy visszaemlékezzenek egy információra – gondoltuk eddig. A Tübingeni Egyetem kutatói azonban egy kutatás során kimutatták, az elme nem lassul az öregedéssel, hanem a nagy volumenű tapasztalatnak köszönhetően egy olyan rendszer jellegzetességeit mutatja, amelynek több információt kell földolgoznia.

Tehát nem a kognitív képességek csökkentek, hanem a terhelés nőtt. Az öregedéssel nem felejtjük el a szavakat, hanem nagyon sok szót tudunk, amelyek “küzdenek” a figyelmünkért, és ezeket sokkal komplexebb módon – ezért lassabban – processzáljuk, használjuk.

Egy kísérlet szerint az idősebb résztvevők jobb eredményeket értek el szópárok megtanulása terén, mint a fiatalok, egyszerűen mert több tapasztalatuk volt. Az Alzheimer-kórhoz hasonló betegségeket leszámítva a kutatók neurobiológiailag nem találtak bizonyítékot arra, hogy az agy kognitív képességei csökkennének, csupán azt mutatták ki, az agy az idő elteltével változik. Ha egyes idős embereknek viszont állandóan azt mondják, hogy agyuk lassabban működik, egy idő után ennek megfelelően kezdenek el viselkedni.

Forrás: totb.ro

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!