Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.1.2014

Geoda: a természetvédelem nemcsak egy plusz engedély kiváltása

A rossz tervezés okozza a legtöbb konfliktust a védett területek gondnokai és a beruházók között. A befektetőknek meg kell tanulniuk, hogy a természetvédelem nemcsak egy plusz engedély kiváltását jelenti, hanem egy olyan szempont, amelyet figyelembe kell venniük a tervezés során – hangsúlyozza Papp Tamás, a „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetője.

Erdély FM

A természetes élőhelyek felülete napról napra csökkent az emberi tevékenységek terjeszkedése miatt. Ez a folyamat feltartóztathatatlannak tűnik, mégis ha a természetvédők megakadályoznak egy-egy beruházást, akkor sokan felháborodnak azon, hogy a zöldek a fejlesztés útjába állnak. Sok vád éri a Natura 2000-es védett területek gondnokait is, hogy hátráltatják a fejlesztési projekteket.

A Geodában Papp Tamással, a Milvus egyesület vezetőjével beszélgettünk arról, hogy milyen problémák adódnak abból, amikor a beruházók egy természetvédelmi területen akarnak befektetni, illetve, hogy hogyan lehetne minimalizálni ezeket a konfliktusokat.

Hallgasd meg a műsort itt:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Címkék: , , , , ,

4 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Vizauer Csaba
  Közzétéve: 27.1.2014, 5:50 pm

  Néhány gyors megjegyzés ill. hibajavítás:
  1. A szövegben két pontosítás: az egyesület teljes és helyes neve „Milvus Csoport” Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és nem egyszerűen csak “Milvus egyesület”, ahogyan amúgy el is hangzik, illetve az Egyesület elnökének a rendes neve Papp Tamás. Két p-vel.
  2. A romániai Natura 2000 területek EDDIG két hullámban történtek: az első 2007-ben (ez helyes) (románul a jogszabályok: Ordinul MMDD 1964/2007 és HG 1284/2007), a második 2011-ben,(azaz Ordinul MMP 2387/2011 és HG 971/2011), amelyek tulajdonképpen módosítják és kiegészítik a 2007-es jogszabályokat). ÉS NEM 2010-ben, ahogyan elhangzik. A harmadik kijelölés MÉG NEM történt meg, de kell. Várjuk a Román Kormány lépését.
  A környezetvédelmi minisztérium rendeletei (Ordinul…) az Élőhely Irányelv, míg a kormányhatározatok (HG) a Madárvédelmi Irányelv alapján jelölik ki a Natura 2000 területeket.
  3. A Gyergyói-medencéből említette kihalófélben levő lepfekaj a narancslepke (Colias myrmidone), és nem “tűzlepke” (a nagy tűzlepke, Lycaena dispar, tényleg Natura 2000-es jelölőfaj, de ezzel a fajjal Romániában egyelőre nincs nagy gond).

 2. A hozzászólás szerzője: B.D.T.
  Közzétéve: 27.1.2014, 6:46 pm

  Köszi, ami a szöveget illeti, javítottuk. A műsor szerkesztőinek pedig továbbítom a többi megjegyzést.

 3. A hozzászólás szerzője: Vizauer Csaba
  Közzétéve: 27.1.2014, 8:51 pm

  Hibajavítás:
  2. A romániai Natura 2000 területek kijelölése EDDIG két hullámban történtek

 4. A hozzászólás szerzője: Papp Tamás
  Közzétéve: 28.1.2014, 11:39 am

  Vizauer – köszönöm a javítást a nevem és a Milvus neve kapcsán. Nem hallgatom újra a hanganyagot , de gondolom a lepkekfajok (tűz- és narancs 🙂 kavarásáért nem a szerkesztő, hanem én vagyok a hibás. Meg tudnám magyarázni – hosszú lenne és nem nagyon hihető 🙂 – ezért inkább beismerem, hogy nem értek a lepkékhez és csakis azért beszéltem róluk, mert éppen te győztél meg a narancs- (és nem a tűz-) lepke természetvédelmi jelentőségéről.

Szólj hozzá!