Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.1.2014

Kolozsvár és több székelyföldi város is versenyzik az újrahasznosítás városa címért


Szelektív hulladékgyűjtés 2011-ben

Az Eco-Rom Ambalaje vállalat a környezetvédelmi minisztériummal közösen megszervezte “Az újrahasznosítás városa” verseny második kiadását, amelyre municípiumi rangú települések nevezhettek be. A verseny június 30-áig tart. Az elbírálás szempontjai: a csomagolóanyag-típusok szelektív gyűjtésének minősége, a szelektív gyűjtést célzó kampányok hatékonysága, a legtöbb szelektíven összegyűjtött csomagolóanyag.

32 város nevezett be az idei versenyre: Arad, Bákó, Brassó, Bukarest (3. és 6. kerület), Kolozsvár, Craiova, Déva, Szörényvár (Turnu Severin), Foksány (Focsani), Jászvásár (Iasi), Medgyes, Románvásár (Roman), Szatmárnémeti, Sepsiszentgyörgy, Slobozia, Zsilvásár (Targu Jiu), Tulcea, Zilah, Barlad, Braila, Calarasi, Konstanca, Galac, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Nagyvárad, Ploiesti, Slatina, Suceava, Kézdivásárhely, Vaslui. Tavaly a versenyt húsz benevező közül Tulcea nyerte.

A verseny szervezői a polgármesteri hivatalok és polgármesterek szerepének fontosságát hangsúlyozták a lakosság felvilágosítása, környezettudatosabbá tétele szempontjából. A cél az, hogy minél több hulladékot újrahasznosítsanak, és minél kevesebb kerüljön a szeméttárolókba – hangsúlyozta Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter.

A nyertes város egy 12 ezer euró értékű, ökologikus, pihenésre kiképezett, ingyenes wifivel ellátott létesítményt kap.

A 32 benevezett városban több mint 4 millióan laknak. Országos szinten 9 millióan férnek hozzá az Eco-Rom Ambalaje támogatásával a szelektív hulladékgyűjtési rendszerhez, amely 450 települést fed le.

Forrás: Green Report

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Zsolt
    Közzétéve: 27.1.2014, 4:28 pm

    Akkor Kolozsvár már ki is esett… legalábbis eddig shit

  2. A hozzászólás szerzője: cucurmokus
    Közzétéve: 27.1.2014, 9:38 pm

    Szerintem is búcsúzhat Kolozsvár, szégyen ami itt van. Kampányban bezzeg gyűjtik a fáradt olajat, de a többi három és fél évben mi van? Semmi.

Szólj hozzá!