Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.1.2014

Biogáz ételmaradékból: így csökkentené kibocsátását New York


Fotó: petrr via flickr

A szemétbe került élelmiszer újrahasznosítását tűzte ki célul egy projekt Brooklynban. Egy szennyvíztisztító állomáson az ételmaradékokat biogázzá alakítják, amellyel aztán lakásokat fűtenek.

A pizzamaradékot, romló gyümölcsöt, száraz kiflit és más hulladékot külön gyűjtik, és az állomásra szállítják, ahol saját üzemük fűtésére már állítanak elő biogázat, csak eddig nem volt megoldva a fölöslegben maradt energiahordozó felhasználása, így a biogáz egy része a légkörbe jutott. A szennyvíztisztító most egy helyi fűtésszolgáltatóval kötött partnerséget, így lehetővé válik a biogáz teljes hasznosítása, és az ételmaradékokból előállított plusz mennyiséget is felhasználva mintegy ötezer otthon fűtését oldják meg.

Az üzem napi feldolgozókapacitása 500 tonna lesz, ami New York organikus hulladékának 15%-át jelenti. Kezdetben az iskolai menzák hulladékát dolgozzák fel, de a gyűjtést kiterjesztik majd más élelmezési egységekre is. A biogázzá át nem alakított szerves hulladékot komposztálni fogják. A tervek szerint ennek eredményeképpen a város évi gázkibocsátása 90.000 tonnával csökken, és a szemétszállító tehergépjárművek is kevesebb utat kell majd megtegyenek, ami szintén csökkenti a kibocsátást.

Forrás: Fastcoexist via totb.ro

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió Számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!