Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.1.2014

Tönkreteszi a tinédzser iskolásokat a 8-ra járás


Fotó: Paul Kretek via flick

Ha az iskola később kezdődne, a tinédzserek kipihentebbek lennének, és napközben jobban teljesítenének – mutatta ki egy friss kutatás, amelyet Julie Boergers pszichológus és alváskutató végzett a Bradley Hasbro Children’s Research Center (BHCRC) keretén belül. A kutatás eredményeit bemutató tanulmány idén januárban a Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics szakfolyóiratban jelent meg.

A tinédzserek olyan biológiai változáson mennek keresztül, amelynek velejárója az alvás-ébredési ciklus eltolódása, s ami hatalmas kihívássá teszi számukra a kora reggeli felkelést. A tinédzserek körében az alváshiány járványszerűen terjed, ami súlyos hatással bírhat mentális és pszichikai egészségükre; az alváshiány kialakulásához a kora reggeli kelés is hozzájárul – állítja a pszichológus.

Kísérletük során egy iskola tanulói a téli időszakban nem 8-ra, hanem 8.25-re kellett iskolába járniuk, ami azoknak az arányát, akik 8 vagy még több órát aludtak éjszaka, 18%-ról 44%-ra növelte, hiszen az alvásidő is majdnem fél órát nőtt. Ahogy visszatértek a 8-ra járásra, a helyzet ismét rosszabbodott, a diákok álmosak voltak napközben, depressziósak voltak, és sok koffeint fogyasztottak.

A tinédzserek számára egy későbbi kezdés javallott, ami jobban megfelel különleges fizikai igényeiknek ebben a korszakban. A későbbi kelésseé boldogabb, aktívabb, felkészültebb diákok lesznek, akik nem válnak az energiaital-függővé – vonták le a következtetést a kutatók.

via Totb.ro

Címkék: , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!