Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.1.2014

A fák anyja: gyerekeként nevelte a csemetéket a 101 éves asszony


Fotó: beingindian.quora.com

Egy iskolázatlan, egyszerű földműves asszony – aki azt állítja magáról, 101 éves (más források szerint a nyolcvanas éveiben jár) – 284 banyan fát ültetett élete során. Mivel férjével nem volt gyerekük, a csemetéket úgy gondozták, mintha a gyerekeik lettek volna, amíg megnőttek és “függetlenedtek”.

A gyermektelen nőkre mostoha sors vár egy tradicionális indiai családban, ”Saalumarada” Thimmakka élete sem volt könnyű, látástól vakulásig dolgoztatta a férje családja. Ám férjében igazi támaszra lelt; Bekal Chikkayya szintén egy perifériára szorított ember volt, ugyanis dadogott, emiatt mindenki csúfolta. Ők ketten kezdték ültetni a fákat, ám a férj meghalt, s az özvegy Thimmakka kizárva a társadalomból, egy kunyhóban éldegélt ezután. A fák ekkorra már hatalmasra nőttek. A banyan fáról azt tartják, egy ilyen fa alatt világosodott meg Buddha.

Egy helyi újságírónak megtetszett Thimmakka története, megírta, és 1996-ban a híre eljutott Karnataka állam politikusához, H D Deve Gowdához is, akit India kormányfőjévé választottak. A miniszterelnök meghívta Új-Delhibe az idős asszonyt, és kitüntetést adott át neki. Thimmakka élete azóta megváltozott: egyre több elismerésben van része, környezetvédő szervezetek méltatták, az indiai kormány adott neki egy darabka földet és új házat, ahol jelenleg is lakik. Ennek köszönhetően immár tiszteletnek örvend, ugyanakkor diplomák és kitüntetések helyett inkább anyagi támogatást szeretne, hogy meglegyen a mindennapi betevője. Kórházat szeretne létesíteni falujában, ám gyanítja, hogy nevével visszaélve egyesek pénzt gyűjtenek számára, majd megtartják maguknak.

Thimmakka fáival továbbra is foglalkozik, imádkozik alattuk, kommunikál velük, arcát törzsükhöz simítja, megcsókolja a kérgüket. Faültetési akciókban vesz részt, és arra biztatja a fiatalokat, ültessenek minél több fát. A szűnni nem akaró kitüntetésáradat közben egy filmet is készítettek az életéről. A nyilvános megjelenéseivel járó ügyeket fogadott fia, egy környezetvédő aktivista menedzseli, aki a közeli városban lakik.

Forrás: Al Jazeera via TOTB.ro

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!